S-kravet: Språkundervisning för ukrainska flyktingar

Kriget i Ukraina har satt miljoner människor på flykt. Drygt ett hundratal har kommit till Kungsbacka hittills, men ingen av dem har rätt till SFI-undervisning. Nu vill S att kommunen söker EU-stöd för en riktad språksatsning.
– Det är er en absolut nödvändighet, säger Shabnam Zamani i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ukrainaflyktingar omfattas av det så kallade massflyktingsdirektivet, vilket ger alla rätt till ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd. Men det innebär däremot inte att man har rätt till språkundervisning, något Socialdemokraterna i Kungsbacka vill råda bot på.

Uppmaningen: Ansök om EU-stöd

I ett pressmeddelande skriver partiet att man vill se att kommunen snarast ansöker om EU-stöd för att kunna erbjuda flyktingar från Ukraina språkundervisning.

– Ska vår kommun ligga i framkant i denna fråga behöver Kungsbacka, likt Falkenbergs kommun, ansöka om pengar från svenska ESF-rådet eller söka andra liknande möjligheter till finansiering. Det måste också göras skyndsamt, säger Shabnam Zamani, andra vice ordförande i nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad.

”En absolut nödvändighet”

I Falkenberg har man tidigare i år beviljats stöd på 2,25 miljoner från svenska ESF-rådet för att kunna erbjuda flyktingar språkundervisning. Initiativet har alltså inspirerat lokala S-politikern Shabnam Zamani, som menar att detta är en förutsättning för att inte riskera hamna utanför samhället.

– Språkundervisning är en absolut nödvändighet för att få en bra plats i det svenska samhället. Ska man i vårt land få ett jobb och bli självförsörjande är det svenska språket fullständigt avgörande, säger hon.

LÄS MER:Elever i kölduppror – fryser i klassrummen: ”Vrid upp”

LÄS MER:Vabbandet i Kungsbacka minskar

LÄS MER:Kungsbackas säkerhetschef slutar: ”Fortfarande allvarligt läge”

ANNONS