Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Så tycker rektorerna om sammanslagningen på Skårbyskolan: ”Klart det uppstår frågor”

Hedeskolan, Älvsåkersskolan och Björkris skola föreslås alla gå på högstadiet tillsammans på den Skårbyskolan, den nya jätteskolan, som ska börja byggas under våren.
– Det är klart det uppstår frågor, känslor och tankar när det blir förändringar, säger Sandra Svensson, rektor på Hedeskolan.

Skårbyskolan ska snart börja byggas i nya Björkris och ska rymma 660 elever. Förvaltningens förslag är att det ska bli en årskurs 4-9-skola och ska beslutas i nämnden för förskola och grundskola den 19 januari. Det innebär att alla elever på Hedeskolan, Älvsåkersskolan och Björkris skolan kommer gå högstadiet på Skårbyskolan. Björkris skolas elever börjar redan på mellanstadiet.

LÄS MER: Snart börjar bygget av Kungsbackas nya jätteskola – plats för 660 elever

Högstadiet kommer vara övervägande större, med cirka 500 elever medan det kommer vara ungefär 100 elever i mellanstadiet, enligt förvaltningens beräkningar. På Älvsåkersskolan håller man just nu på att informera personal om förslaget.

– Det är den fasen vi är i just nu. Om nämnden godkänner förslaget går vi in i nästa fas och det är att se till att det blir tryggt och bra för eleverna och en god organisation för pedagogerna. Vi månar om att det ska bli bra för både lärare och elever, säger Jenny Petersson, rektor för årskurs 6-9 på Älvsåkersskolan.

LÄS MER: Vikarier sökes – 1 000 timanställda räcker inte i coronatider: ”Vi behöver bli fler”

Inte trångbott på skolan

Älvsåkersskolan har i dag 165 elever på högstadiet och om förslaget går igenom innebär det att alla som går på högstadiet kommer att flyttas samtidigt till Skårbyskolan höstterminen 2023. På Hedeskolan och Björkris skola har det varit trångbott under en längre tid, men det är inget man märkt av ännu på Älvsåkersskolan.

– Vi är inte trångbodda i nuläget. Men utifrån befolkningsprognosen finns det ett behov av fler lokaler, säger Jenny Petersson.

Förslaget innebär även att inga klasser ska splittras eller att man ska behöva byta lärare, när flytten sker 2023, enligt skolchef Maria Andersson.

LÄS MER: Så kommer Björkris etapp två se ut – ett bygge på tio år

Björkris skola ska slippa paviljongerna

Christina Heed, rektor på Björkris skola, säger att beskedet bara är positivt för deras del. Paviljonger på en del av skolgården har fått lösa lokalbristen på skolan. När Skårbyskolan står klar är tanken att paviljongerna ska tas bort och Björkris skola ska bli en F-3 skola.

– Det är alltid roligt och spännande med en ny skola. För vår del är förslaget ingenting konstigt, vi bor i ett område där skolan ska byggas och vi har vetat om detta. Det är bara positivt med en skola i närområdet och våra elever slipper att bussas till Varlaskolan, säger hon och fortsätter:

– Och ur barnperspektivet så tycker de att det är roligt att träffa nya kompisar. Det är det som de ser, att det är roligt att träffa nya elever.

LÄS MER: Bygg muskler i Björkris – utegymmet på berget är färdigt

För få klassrum på Hedeskolan

Det framgår i utredningen att den här omorganisationen av skolorna i området kan behövas se över igen framöver i takt med att området växer och en ny skola i Tölö aktualiseras. Om behovet finns i framtiden kan Skårbyskolan omvandlas till enbart en högstadieskola.

På Hedeskolan har man länge varit trångbodda, paviljonger står på skolgården och man har fått hitta alternativa lösningar när lokaler inte räckt till.

– Vi får inte plats som det är just nu, vi har för få klassrum. Vi använder NO-salen till klassrum, har fått gå till Björkris för att ha idrott, och fått lägga om scheman för att alla ska få plats i bamba, säger Sandra Svensson, rektor för högstadiet på Hedeskolan.

LÄS MER: Beskedet: Inte möjligt att flytta hela högstadiet samtidigt

”Väldigt stolta över vår F-9 skola”

På grund av trångboddheten har skolan länge vetat att någonting är på gång, men inte när i tid. Nu när Skårbyskolan kommit upp som förslag så är det till en början blandade känslor.

– Många har känt till det så man är inte förvånad. Men vi är väldigt stolta över vår F-9-skola och det är klart det uppstår frågor, känslor och tankar när det blir förändringar. Om förslaget går igenom blir alla tre skolor nya skolor, två F-6-skolor och en F-3-skola. Men jag vet att det kommer bli bra och man kommer förhålla sig till det, säger Sandra Svensson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.