Så ser framtidens energisnåla hus ut – det sitter i väggarna

När temperaturen sjunker och elpriserna stiger kan det bli dyrt att hålla huset varmt. Särskilt i en energikris. Anders Carlsson, hållbarhetschef på byggföretaget Derome, vet hur man bygger energisnålt.
– När man klär på sig kläder pratar man om flerlagersprincipen. Samma sak gäller när man bygger hus, säger han.

ANNONS
LocationFjärås, Derome||

Förra vintern var det många som märkte hur dyrt det kan bli att bo i en villa när kylan kommer krypande. Med en stor energikris runt kröken ser det ut att bli samma visa i år. Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome, har funderat på hur det ska hålla på lång sikt.

– Det bästa vad gäller energisparande är egentligen flerfamiljsboenden men vi bygger för kunden och 70 procent av svenska folket vill bo i en villa, säger han.

Som en effekt av energikrisen tror han att husen kommer bli mindre och mer kompakta i framtiden.

– Sådant här spelar inte så stor roll när elen är billig. Men nu när man har så höga energikostnader tror jag att effektiva byggnader har blivit mycket mer intressant. Vi ser en tillbakagång till hur det var på 30-talet, säger han.

ANNONS
Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome, säger att det också går att åtgärda energikostnader genom att installera en värmepump av något slag och att det då är viktigt vilken typ man väljer. ”Du kan välja bergvärme men de är gjorda för stora hus med stora energiförbrukningar,” säger han.
Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome, säger att det också går att åtgärda energikostnader genom att installera en värmepump av något slag och att det då är viktigt vilken typ man väljer. ”Du kan välja bergvärme men de är gjorda för stora hus med stora energiförbrukningar,” säger han. Bild: Erik Tjus

Att kompakta hus är bättre har att göra med hur värme rör sig genom en huskropp och går att likna med hur vi människor hanterar kyla. En person som kryper ihop när det blir kallt behåller värmen bättre än en person som sträcker på armar och ben.

– Fyrkantigt tvåplanshus är nog det bästa. Det blir väldigt energieffektivt. Egentligen ska ett klot vara mest energieffektivt men försöker man bygga ett sådant blir det nog väldigt dyrt, säger Anders Carlsson.

Bygger framtidshus i Fjärås

Just nu är Derome i full färd med att bygga bostäder i Fjärås. Radhus och lägenhetshus växer fram ute på tidigare åkermarker. Här och var blir det också ett par villor. En av villorna är av en nyare modell som kommer synas mer i framtiden.

– Vi håller på med ett hus som har en väldigt hög klimatprofil. Det handlar om att plocka kol ur atmosfären och binda det. Vi stoppar in mycket mer trä i konstruktionen. Exempelvis är grunden av trä och isoleringen i väggarna är gjord av träfibrer och tidningspapper.

Anders Carlsson säger att väggarna är den viktigaste aspekten när det kommer till att spara energi. Det är de som håller kylan ute och värmen inne.

– Just väggens uppbyggnad är jätteviktig. Både hur du isolerar skikt och vilken tjocklek du har på väggen. Bygger du i södra Sverige kan du exempelvis ha tunnare väggar, säger han.

ANNONS

Inget dåligt väder – bara dåliga väggar

När man bygger energieffektiva väggar som ska motstå vädrets makter rekommenderar Anders Carlsson att man tänker på samma sätt som när man själv ska ut i kylan.

– När man klär på sig kläder pratar man om flerlagersprincipen. Samma sak gäller när man bygger hus. Olika skikt har olika funktioner och det gäller att ha på sig rätt skikt för rätt funktion.

Huset i Fjärås har flera lager av isolering. Det yttersta består av packade träfibrer som är mycket resistenta för väder och vind.

– I det här fallet är det spill från träindustrin. Annars består den här isoleringen ofta av glasull. Recirkulerat glas som man har krossat, gjort till granulat och sedan spunnit som sockervadd.

Vindjacka mellan isoleringsskikten

I den yttersta isoleringen är det viktigt att man undviker material som metall och betong som har lätt för att leda värme. Lite djupare in i väggen finns sedan en annan sorts isolering. En lättare variant, gjord på tidningspapper. Den fungerar som en slags ulltröja, håller värmen inne i huset men är samtidigt känslig för fukt och vind. Mellan de olika lagren av isolering behövs därför en skyddande film.

– Där använder vi en vindduk av plast. Den fungerar som en vindjacka. Har du bara på dig en varm tröja så fryser du när det blåser. Du vill få luften att stå still, säger Anders Carlsson.

ANNONS

Energiförbrukning i villa

En villa med storleken 100 kvadratmeter förbrukar cirka 12 000 kWh el per år. Av detta består uppskattningsvis 4 000 kWh av hushållsel och 8 000 kWh av uppvärmning och varmvatten.

Det är inte ovanligt att äldre hus förbrukar så mycket som 20 000 kWh per år.

Den typen av villa som Derome just nu håller på att bygga, med en storlek på ungefär 140 kvadratmeter, beräknas förbruka 4 500 kWh per år.

LÄS MER:Martin Dagmans nya specialitet – inredning till man caves

LÄS MER:Kungsbacka och Mölndal kan få gemensam återvinning: ”Positiva samtal”

ANNONS