Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittan fortsätter minska i Sverige.  Bild: Stefan Bennhage
Smittan fortsätter minska i Sverige. Bild: Stefan Bennhage

Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

På grund av ett dataintrång är veckans smittotal något osäkra, men enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter smittspridningen att minska. Preliminära siffror visar att 49 nya fall rapporterats under vecka 21 i Kungsbacka kommun.
Under veckan har även regionen lättat upp vissa restriktioner och beslutat om att ta bort de regionala råden.

Antalet som smittas av covid-19 tycks fortsätta att minska, både i Sverige och lokalt i Kungsbacka. Exakta smittotalen är däremot osäkra, då SmiNet, databasen för rapporteringen utsatts för ett dataintrång.

Nu fungerar anmälningarna som de ska igen, men det kommer dröja tills hela smittobilden från vecka 21 klarnar.

LÄS MER: Thomas blev svårt sjuk i covid: ”Inser hur nära döden jag var”

– Det råder en viss osäkerhet eftersom datasystemet stod still. En del provsvar kan hamna på fel vecka, men som det ser ut har vi en fortsatt minskning, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i region Halland.

Kungsbacka bröt den minskande trenden vecka 20 med en mindre ökning i antalet smittade från 117 till 130, men nu är de preliminära siffrorna nere på 49 för vecka 21.

Smittskyddsläkaren om största oron

Inför sommaren hoppas Maria Ryberg Mo att den nedgående trenden ska kunna hålla i sig, men det beror mycket på hur invånarna väljer att bete sig.

– Det stora orosmomentet är om folk förändrar beteendet och har många fler sociala kontakter. Om man gör allt man längtat till så mycket i så hög grad att det inte kan uppväga det positiva med vaccineringen, säger hon.

LÄS MER: Hård strid om coronabidrag till föreningar: ”Är orättvist”

Samtidigt bidrar det varma vädret och att allt fler vaccineras till nedgången. En annan betydande del inför sommaren är också resandet.

Enligt Maria Ryberg Mo ska man ta stort eget ansvar om man väljer att ge sig ut. Även inom Sverige finns det regioner där smittoläget fortfarande är allvarligt.

– I Norrbotten har vi en helt annan situation så det är kanske inte dit man ska åka. Att resa inom Sverige finns det däremot inga hinder för, så länge man tänker på hur man förflyttar sig och att man följer råden, säger hon.

Rekommendationen inför sommarens resor

Om man är sugen på att resa utanför Sveriges gränser uppmanar hon däremot till att alla ser till att göra grundlig research innan man ger sig i väg.

– Det är möjlighet att resa till vissa länder men det är då upp till individen själv att ta reda på vad som gäller för sin resa. Man måste vara beredd på att läget kan ändra sig i landet och även reglerna. Det är mycket att hålla i huvudet och viktigt att man har funderat igenom allt innan man bokar, säger hon men tillägger:

– Jag skulle nog ända rekommendera en semester i Sverige.

LÄS MER: Gäster och krögare välkomnar nya utereglerna

Lättade restriktioner infördes

I Halland har 232 nya fall rapporterats för vecka 21 jämfört med 489 nya fall veckan innan. Sedan i och med att smittspridningen minskat och belastningen på sjukvården gått ner har både regionen och Folkhälsomyndigheten under veckan valt att lätta på rekommendationer och restriktioner.

I tisdags trädde det första steget av regeringen plan i kraft – om att öppna upp samhället. Det är alltså det första steget mot en lite mer normal vardag. Sedan dess har man bland annat kunna besöka krogen till 22.30 och eller gå på en utomhuskonsert. I korthet innebär det en förändring i hur många man får samlas på en plats, och det skiljer sig inomhus respektive utomhus.

LÄS MER: Halva gymnasietiden på distans – nu tar ”generation pandemi” studenten

Den 1 juni upphörde även de regionala rekommendationerna i Halland. Det innebar att rekommendationen om munskydd på vissa platser, som i kollektivtrafiken, togs bort.

Men man ska fortfarande följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd, som att hålla avstånd, arbeta hemifrån och träffa så få som möjligt som inte är i ens innersta krets.

Ladda hem vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.