Så ser coronaläget ut i regionen och i Kungsbacka kommun vecka 16.
Så ser coronaläget ut i regionen och i Kungsbacka kommun vecka 16. Bild: Mia Höglund

Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att minska i Kungsbacka kommun. Vecka 16 var det 250 som smittats av viruset, jämfört med 350 smittade veckan innan. Sjukvården fortsätter däremot vara tungt belastad och statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar till att fortsätta hålla avstånd.
– Vi har fortfarande en pandemi under utveckling, säger han.

ANNONS
|

Under torsdagen rapporterar Folkhälsomyndigheten uppdaterade siffror kring smittspridningen av covid-19 ute i samhället.

På lokal nivå har antalet nya fall minskat för fjärde veckan i rad, från 350 fall vecka 15 till 250 nya fall under vecka 16 i Kungsbacka kommun.

I region Halland och även i Sverige i stort är trots detta smittspridningen fortsatt på en hög nivå. Under Folkhälsomyndighetens presskonferens uppmanade därför statsepidemiolog Anders Tegnell alla att se över sin vardag för att så gott som möjligt kunna hålla avstånd.

I region Halland har det bekräftats 1075 nya fall, fem har krävt intensivvård och en person har avlidit under vecka 16. Samtliga siffror visar på en minskning sedan föregående veckas mätningar.

ANNONS

LÄS MER:Hallänningar nekas coronatester på Landvetter

Högt tryck på sjukvården

Trots detta uppmanar även region Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo till fortsatt försiktighet. Trycket på sjukvården och iva är stort och minskningen har skett från så höga tal att den trots nedgången fortsatt innebär en allvarlig situation.

– Vi har så pass höga smittotal och det krävs bara lite till för att det ska ta fart igen. Vi vill inte ha bakslag, verkligen inte, så: Inga fester, inte träffa folk inomhus. Rör man sig utomhus är det lättare att hålla avstånd och mindre smittorisk, men då är det ett begränsat antal, säger Maria Ryberg Mo.

Hon understryker att utöver regionala och Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste man också ta hänsyn till pandemilagen.

LÄS MER:Halland sätter stopp för coronahjälp på iva: ”Kan inte ta emot fler”

Utrikesfödda drabbas hårdare av covid-19

I Sverige har totalt 967 678 fall bekräftats hittills och 14 002 personer har avlidit.

– Vi har fortfarande en pandemi under utveckling. Just nu tycks vi ha fastnat på ungefär 100 avlidna i veckan, men få av fallen är personer som bor på särskilt boende, då vaccinationstäckningen är god där, säger Anders Tegnell under presskonferensen.

Han varnar också för att utrikesfödda drabbats hårdare än svenskfödda under pandemin och är överrepresenterade i antal fall, iva-vårdade och dödlighet. De har även lägre vaccinationstäckning.

– Vi vill därför skickar en signal tidigt att vi behöver nå de här grupperna och öka tillgängligheten för vaccination, där vi ser att vi har bra effekter mot allvarlig sjukdom och död, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Antal nya fall av covid-19 i Kungsbacka kommun, år 2021

Vecka 1: 419

Vecka 2: 234

Vecka 3: 234

Vecka 4: 224

Vecka 5: 214

Vecka 6: 279

Vecka 7: 248

Vecka 8: 349

Vecka 9: 352

Vecka 10: 301

Vecka 11: 371

Vecka 12: 475

Vecka 13: 385

Vecka 14: 368

Vecka 15: 350

Vecka 16: 250

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS