Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Så har maten på utskällda äldreboendet förbättrats

Maten till de äldre har varit utskälld. Nu börjar kommunen med trerätters på helgerna.
– Det har skett en uppryckning, säger Paula Adeteg, arbetsledare på Måhaga äldreboende i Fjärås.

Åsa äldreboende var först ut. Sedan har det följts av Signeshus och Måhaga.

– Alla kommunens äldreboenden kommer att ha trerätters så småningom, men vi börjar vid olika tidpunkter, säger Susanne Söderman, måltidsutvecklare på Kungsbacka kommun.

Gjorde tummen upp direkt

Äldreboendena har alltid haft tvårätters eftersom det är en dessert efter maten. Men nu utökas det med en förrätt eller aptitretare, som serveras på helgerna.

– Vi presenterade det för måltidschefen, som gjorde tummen upp direkt. Det behöver inte vara några större mängder mat till förrätt utan det räcker med en aptitretare. Det kan bli det lilla extra, säger Susanne Söderman.

LÄS MER: 90-åriga Liane utlovades bättre mat: ”Inget har ändrats”

Under sommaren letade personalen på sig recept och i september var Åsa först ut, sedan följdes det av Signeshus och Måhaga.

– Planen är att alla äldreboenden ska ha förrätt på antingen lördag eller söndag. I Åsa slog det ut väldigt väl. De boende var otroligt nöjda när de serverades ett ägg med räkröra. En liten detalj, som vi tror gör mycket, säger Susanne Söderman.

Lite för modern mat

I Fjärås var premiärrätten fröknäcke med hummus på. De allra flesta var väldigt positiva och gjorde tummen upp.

LÄS MER: Liane, 90, ställde politikerna till svars: ”Jag vill inte gå hungrig igen”

– På en avdelning var det vissa som tyckte det var jättegott. En del tyckte det var lite för modernt och vågade inte prova. Men vi ville komma igång. Den här helgen blir det kex med en ostkräm och vindruva, säger Paula Adeteg.

Varför gör ni detta?

– För att höja matupplevelsen. Det ska bli något lite extra, säger Paula Adeteg.

Som Kungsbacka-Posten tidigare berättat, så börjar kommunen snart med måltidsråd på Måhaga. Detta efter att maten fått hård kritik. Bland annat på grund av att det varit för lite mat eller att den inte varit tillräckligt god.

Ska ha två möten om maten

– Vi ska ha första mötet 29 september. Vi har lagt en halvtimme på varje avdelning och alla som bor här har möjlighet att komma. Då ska vi ventilera vad som är bra och vad som kan bli bättre.

LÄS MER: Mannerström är på Lianes sida: ”För många bromsklossar”

På Måhaga har de även börjat med energikakor på kvällarna när det serveras soppa. Anledningen är att soppan kanske inte mättar helt för alla.

– Det är en jordnötskaka med mörk choklad på, så att man får lite extra energi. Dessutom bakar vi bröd när det är soppa, säger Paula Adeteg.

Är det en uppryckning matmässigt?

– Det kan man väl ändå säga. De boende får lite extra och jag tycker personligen det är roligt.

Kungsbacka-Posten har fått ta del av bilder på den nya, uppfräschade, äldrematen. Paula Adeteg är dock noga med att påpeka en sak:

– Det är så här jag önskar att maten ska läggas upp. Jag skulle vilja att den blir serverad på det sättet, men det är kanske inte alltid så. Jag lägger upp bilderna på vår Facebooksida som inspiration, säger Paula Adeteg.

Liane nöjd med aptitretaren

Liane Weschke har kämpat för bättre mat. Bild: Tobias Sandblom, Arkiv
Liane Weschke har kämpat för bättre mat. Bild: Tobias Sandblom, Arkiv

Liane Weschke, nyss fyllda 91 och som bor på Måhaga, har slagits hårt för bättre mat på äldreboendena. Hon är en hårdnackad kritiker, men är nöjd med aptitretaren som införts.

– Det var riktigt bra, gott. Det betydde mycket att få en aptitretare, det visar att de tänker på oss. Sen hoppas jag att vi kan få det sju dagar i veckan, det vore trevligt, säger Liane Weschke.

Men hon är fortfarande kritisk till att det är för lite mat på tallriken och hon tycker inte alltid att uppläggningen är så tjusig som på bilderna, men att det är bra bilder att utgå från.

– Ibland serveras halvfabrikat och löksås utan lök. Det kan jag inte acceptera. Men det är rätt bra ibland, det måste jag säga, även om det kan bli bättre, säger Liane Weschke.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.