Så gick det till när tv-konserten i Äskhult spelades in

På midsommarafton sänder SVT en konsert från Äskhults by. Filmteamet föll för den unika miljön. Och hur gick inspelningen?
– Supersmidigt, säger utvecklaren för Äskhults by Julia Mielke.

ANNONS
|

Tidigt i våras fick Julia Mielke, utvecklare på Äskhults by, ett mejl från produktionsbolaget Warner Bros. Mejlet gällde en förfrågan om att få komma och besöka byn för att se om den lämpade sig som inspelningsplats för en tv-sänd sommarkonsert.

– Vi blev väldigt överraskade och undrade hur de kände till oss. Det visade sig att en i teamet hade varit här tidigare och filmat dragklipp till Bingolotto. Efter ett möte så dök Äskhult upp som ett förslag.

Representanter för bolaget kom på besök på en guidad tur. De gillade vad de såg.

Positivt överraskade

– Reaktionen var ”Oj, det här var mer än vi hade väntat oss”. De var helt klart positivt överraskade. Det trodde nog inte att det skulle vara så stort här. Här finns en helhet och det tror jag inte heller att det hade väntat sig.

ANNONS

I början av maj fick Äskhults by beskedet att bolaget gärna ville spela in den tv-sända midsommarkonserten på plats.

– Vi blev jätteglada. Det är ju ett väldigt roligt sammanhang att synas i.

Sedan började det hända saker. Tre veckor hade de på sig innan det drog ihop sig till inspelning.

Personal i Äskhults fick vara statister

– Teamet ordnade det mesta men vi fick fixa miljön och göra i ordning i mullbänkar och kolgårdar, slipa liar och ställa i ordning byggnaderna. Det skulle ju se ut om att byn är befolkad så vi ställde fram vagnar, redskap och tidstypiska grejer för att det skulle se verkligt ut.

Förutom artisterna Tina Ahlin, The Moniker, Caroline Wennergren, Margaretakören och Lillegårdskören från Partille medverkar också flera statister i bakgrunden.

– Vi som arbetar här till vardags fick agera statister. Det var en upplevelse och jätteroligt att vara så involverad i produktionen. Vi gick runt och gjorde det vi brukar när vi jobbar här, du vet får det att se ut som ett pågående byliv. Men vi firade midsommar också och klädde stången.

Allt gick vägen under inspelningen. Till och med vädret var perfekt.

– Allt gick supersmidigt.

Vad betyder det för Äskhults by att medverka i det här sammanhanget?

ANNONS

– Lokalt känner många till Äskhults by, men det skadar ju inte att fler får kännedom om den här unika platsen. Förhoppningsvis blir fler intresserade och nyfikna och vill besöka oss i sommar.

Midsommarkonserten ”Musik i midsommartid med Tina Ahlin och gäster” sänds i SVT 1 den 24 juni klockan 20.00.

LÄS MER:Tullen letar smuggelgods i småbåtshamnar

LÄS MER:Var finns ödlan Anders?

LÄS MER:Sommar, sol och personalbrist – då ökar trycket på 112

ANNONS