Så bemöter du barn med autism och adhd

Alexandra Garle behövde en lättläst och tydlig bok om hur man bemöter barn med autism och adhd. Hon hittade ingen, men skrev en egen.
– Alla behöver lära sig mer om det här.

ANNONS
|

De allra flesta träffar någon gång på människor med adhd eller autism, diagnostiserad eller inte. Alexandra Garle har i allra högsta grad gjort det. Hon har arbetat som lärare i många år, senast på Elof Lindälvs gymnasium, och hon har erfarenhet av NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inom familjen. När hon som mest behövde en bok om hur man bemöter barn med dessa diagnoser så fann hon den inte.

– Det finns massa tung fakta, men när jag hade små barn och fullt upp så sökte jag enkel läsning och konkreta tips.

LÄS MER:Ungdomshuset Elektronen rivs – flyttas till korridor på Fyren

Samma glass varje fredag

Detta var flera år sedan, och det var då arbetet med boken startade. Nu är den här, ”Jobbiga underbara ungar”, ny från tryckeriet. Boken är uppdelad i två delar, hemmet och skolan, och i en rad korta kapitel som behandlar exempelvis kläder, läxor och tandläkarbesök, tipsar Alexandra Garle på ett konkret sätt hur man ska bete sig för att underlätta för barnen och få situationen att flyta.

ANNONS

Byts den traditionsenliga glassbåten ut mot en strut till fredagsmyset kan det resultera i ett utbrott som förstör kvällen för hela familjen. Alexandra tycker att man i största möjliga mån bör undvika sådana förändringar. Se till att få tag på glassbåtar. Går inte det så förbered barnet i god tid. Många barn har svårt att bryta vanor.

LÄS MER:Här är fotbollscupen som vill bli större än Gothia i Kungsbacka

”Nödutgången” hjälper mot spring i benen

Kunskapen kommer från litteratur och kurser, men också genom egna och andras erfarenheter.

En lösning som hon själv uppfunnit kallar hon ”nödutgången”. Den uppkom i klassrummet, när en elev hade svårt att sitta still och vara tyst. Då placerade Alexandra eleven nära dörren, med instruktionen att gå ut om det börjar krypa i benen, eller om läraren tycker att det behövs.

– När jag testade det första gången så föll det väl ut, och nu kör jag på det när det behövs och när det passar. Men det fungerar inte för alla, alla är olika.

Men klart är att vissa elever behöver röra på sig lite, innan de återvänder in i klassrummet. Många gånger räcker det att eleven vet att nödutgången finns, den behöver inte alltid användas.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Superkraft och kamp

Alexandra Garle har arbetat som yrkeslärare, och hon upplever att det är vanligt med elever som har en diagnos inom NPF-spektrat, eller som inte har fått någon diagnos men som har liknande svårigheter. Det brukar finnas några i varje klass.

ANNONS

– Man kallar det superkraft, och det ÄR en superkraft på vissa sätt. Dessa ungdomar har ibland ett driv som leder till fantastiska saker, men man ska inte glömma att de kämpar.

När hon gick lärarutbildningen nämndes inte dessa funktionsnedsättningar alls, men det är många år sedan nu. Som lärare har hon gått kurser och hon säger att det finns bra information att gå, men att förståelsen ändå kan svikta.

Alla barn mår bra av rutiner

– För många är det svårt att förstå att ett barn faktiskt inte har förmågan att komma ihåg att ta med sig sina saker till lektionen, och att vi vuxna därför måste hjälpa till, säger Alexandra.

Hennes bästa tips för att få livet att fungera är strukturer och tydlighet, både i hemmet och i skolan. Att förbereda barnen på vad som ska ske, förklara varför, och inte ge för många valmöjligheter. En hel del av tipsen hon ger fungerar även för barn utan särskilda utmaningar.

– Alla barn mår bra av rutiner och strukturer. Det är skönt att veta vad som ska ske. Kollektiva åtgärder kan göra gott för alla.

LÄS MER:Martin fick spela med idolen Svante Thuresson: ”Betytt mycket”

Alexandra Garle

Ålder: 42 år.

Bor: Kungsbacka.

Familj: Sambon Philip och tre barn.

Yrke: Egenföretagare, föreläsare och kursledare.

Intressen: Gillar att driva företag, har tidigare haft ett strumpföretag. Samt att åka skidor.

ANNONS