Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Containrarna har varit överfulla av skräp emellanåt. Nu får inte återvinningsstationen i Särö vara kvar eftersom den inte haft bygglov. Arkivbild: Privat Bild: Privat
Containrarna har varit överfulla av skräp emellanåt. Nu får inte återvinningsstationen i Särö vara kvar eftersom den inte haft bygglov. Arkivbild: Privat Bild: Privat

Säröborna blir av med återvinningen – var ett svartbygge

Säröborna blir av med sin återvinningsstation. Företaget som sköter om den har aldrig haft bygglov på platsen.

Ilskan kring den stökiga återvinningsstationen i Särö har varit stor, precis som den varit på andra platser. Det är FTI, Förpacknings- och tidningsindustrin, som ansvarar för den.

Men det är inte anledningen till att återvinningsstationen inte får vara kvar.

– Den har aldrig haft något bygglov, inte ens ett tillfälligt. Därför har vi påfört företaget en sanktionsavgift, säger Thure Sandén (M), ordförande i byggnadsnämnden.

I ett pressmeddelande skriver företaget att de haft ett tillfälligt bygglov, men det är alltså inte helt sant.

– Vi hade ett tillfälligt bygglov, men det blev upphävt i höstas på grund av ett överklagande. Så det är väl rätt i sak att bygglov saknats, säger Magnus Örnborg, regionchef på FTI.

Han fortsätter:

– Vi arbetar ständigt för att öka möjligheterna till återvinning och därför är det väldigt tråkigt när en återvinningsstation måste stängas. Stationen har varit välanvänd och vi har gärna en fortsätt dialog med kommunen om att hitta ett alternativ, men i dagsläget finns ingen ny plats på gång.

Till Kungsbacka-Posten säger han att inte tror att det kommer en ny plats i Särö i år.

– Det kommer att bli ett tapp. Det är många som använder den inom ett stort område även om inte så många bor just där. Det är svårt att hitta en bra plats. Vi sökte på en annan plats, men fick nej. Nu har vi fått en anmodan att ta bort den och det kommer vi så klart att följa, säger Magnus Örnborg.

Istället får de boende i Särö åka till Tingberget i Kungsbacka eller till Vallda för att slänga sitt skräp.

– Vi anpassar tömning och städning till en ökad efterfrågan på stationerna vid Tingbergsvallen och Vallda Sporthall och vi välkomnar besökare att kontakta oss om det skulle bli fullt i behållarna, säger Magnus Örnborg.

Annika Malm, chef för vatten och avlopp i Kungsbacka kommun:

– Vi håller på att hjälpa FTI för att hitta en ny lämplig plats i Särö. Det jobbet påbörjades förra veckan.

Återvinningen ska tas bort 15 mars.

Tobias Sandblom

[email protected]