Så ska kommunen komma till rätta med kökaoset på tippen

Köerna till återvinningscentralerna har blivit ett problem. Upprörda fastighetsägare låter frustrationen gå ut över personalen. Nu planerar kommunen att utöka öppettiderna på Barnamossen.

ANNONS
|

Corona-pandemin har gjort att antalet besökare till kommunens återvinningscentraler stundtals blir makalöst långa. På helgerna kan det ta en timme eller mer att få slängt skräp.

Det i sin tur har lett till ilska och frustration – mot de som arbetade på återvinningen.

LÄS MER:Coronakaos på återvinningen – ilska i köerna efter nya reglerna

Personalen tar emot glåpord

– Folk kastar glåpord efter oss, men det är inte vårt fel att vi har en pandemi, har Rickard Ekholm, driftledare på Barnamossens ÅVC, tidigare sagt till Kungsbacka-Posten.

På sociala medier florerar bilder på köer som kan vara hundratals meter långa. Men nu vill kommunen försöka komma tillrätta med köproblematiken.

LÄS MER:Svinholmen döljer 40-årigt sopberg – nu ska miljöriskerna undersökas

– Förslaget är att vi kommer att ha öppet längre på Barnamossen. Där stänger vi i dagsläget klockan 16. Kommer man med exempelvis ris till Klovsten klockan 17, så får man inte slänga det där. Och då är Barnamossen stängd och man får återvända hem med riset, säger Annika Malm, chef för vatten och avfall på Kungsbacka kommun.

ANNONS

Stängningstider matchas

Istället kommer Barnamossen stänga klockan 19, precis som Klovsten och därmed matchas tiderna.

LÄS MER:Kungsbacka ratar den hyllade lösningen: ”Det är inte aktuellt”

– Problemet är ändå att många åker vid samma tid. Vi hoppas att folk kan åka mitt på dagen eller när det är lite färre människor på återvinningen. Det gäller att planera så gott det går, säger Annika Malm.

Kan detta bygga bort köerna?

– Det bör bidra till mindre köer. Sedan är det en ökad service, så att man slipper åka hem med sådant som inte går att slänga på Klovsten, som ju är väldigt litet till ytan, säger Annika Malm.

LÄS MER:Två tredjedelar av soporna i Kungsbacka sorteras fel

ANNONS