Under torsdagen presenterar Folkhälsomyndigheten coronaläget.
Under torsdagen presenterar Folkhälsomyndigheten coronaläget. Bild: Stefan Bennhage

Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

I Kungsbacka fortsätter smittan att minska, vecka 23 registrerades 29 nya fall av covid-19 jämfört med 81 fall veckan innan. Statistiken ska däremot tolkas försiktigt eftersom den nationella databasen ”Sminet” fortsatt haft tekniska problem.

ANNONS
|

Under torsdagens presskonferens kunde Folkhälsomyndigheten konstatera att smittspridningen av covid-19 fortsätter att minska i samhället, trots återkommande problem med nationella rapporteringsdatabasen Sminet.

– Vi har haft en ganska snabb minskning som fortsätter, men det innebär inte att pandemin är över. Vi har haft dåliga dataflöden på grund av problem med Sminet, men har genom kontakt med regionerna kunnat se att vi har en minskning i stort sett överallt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under presskonferensen.

LÄS MER:Thomas blev svårt sjuk i covid: ”Inser hur nära döden jag var”

I Region Halland har antalet nya fall under vecka 23 minskat jämfört med föregående veckan. Från 350 nya fall vecka 22 är det nu nere på 121, det är det lägsta antalet nya fall sedan vecka 39 förra året.

ANNONS

Även lokalt i Kungsbacka ses samma trend, från att ha haft 81 nya fall vecka 22 är det nu nere på 29 stycken.

Nya deltavarianten ökar

Däremot tycks spridningen av den nya deltavarianten av viruset, som tidigare kallats den indiska mutationen, få ett större fäste i Sverige. Hittills har Vi har 207 fall upptäckts i 13 olika regioner, främst ses utbrott i skolor i Värmland, på Linnéuniversitetet i Kronoberg och i Blekinge.

LÄS MER:I skuggan av pandemin – jättesatsning på aktiviteter för unga

– Troligtvis har deltavarianten en ökad smittsamhet och eventuellt ökad risk för svår sjukdom, men det har varit svårt att bedöma på de fall man har studerat. Alla resultat hittills visar däremot på gott vaccinationsskydd, i alla fall efter två doser, säger Anders Tegnell.

Inga fall av deltavarianten i Halland

Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo ser positivt på den sjunkande trenden i antalet nya fall av covid-19 i Halland, men medger att det finns en oro för att den nya deltavarianten ska ta fart även här.

– Vi har inga konstaterade fall av delta i regionen än, men det är något vi förväntar oss. Det är inte rimligt att tro att vi inte skulle få några fall här, säger hon.

För att förebygga att smittan åter ska ta fart har de bland annat ökat kraven för de som undantas smittspårning.

ANNONS

LÄS MER:Region Halland i samtal med grannregionen efter vaccinturism

Tidigare kunde de som fått första dosen vaccin för minst tre veckor sedan undvika karantän och provtagning. Men på grund av att skydd mot deltavarianten först kommer efter andra dosen kan nu endast de som fått dos två sedan minst två veckor tillbaka undantas karantänkravet.

– Deltavarianten finns i Sverige, även i närliggande regioner som Västra Götaland. Den kan ge lite svårare sjukdom och är rejält smittsam. Det innebär så klart en ökad oro att smittan ska ta fart igen, därför vill vi säkra upp och avgränsa smittokedjor, säger Maria Ryberg Mo.

”Faran är inte över”

Hon menar därför att det trots vissa lättnader i samhället fortfarande är viktigt att man är medveten om de restriktioner som fortfarande finns kvar.

– Det är viktigt att man inte slappnar av för mycket. Det måste finnas en balans, vi öppnar upp men faran är inte över, säger hon.

Under onsdagen meddelade även Folkhälsomyndigheten att man har beslutat att förlänga de allmänna råden till den 30 september. Det vill säga att man bland annat bör stanna hemma vid symptom, jobba hemifrån och inte träffa nya människor fysiskt.

Över hälften av hallänningarna har fått en dos

Arbetet med vaccinationerna fortsätter att gå framåt, enligt Folkhälsomyndigheten är nu 4 208 150 svenskar vaccinerade med en dos.

ANNONS

– Vi kommer allt längre ner i åldersgrupperna. Just nu är det fokus på andra dos i åldrarna 60-69 och vaccinationsarbetet fungerar väldigt bra. Det är viktigt och deltavarianten visar betydelsen av att ta både första och andra dosen, säger Anders Tegnell.

I Region Halland har 54 procent fått sin första dos och närmare 31 procent av invånarna är färdigvaccinerade.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS