Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Annika Karlbom

Så här kommer Kungsbackaborna fira studenten

På torsdagsförmiddagen höll Kungsbacka kommun en pressträff där de tillsammans med de privata skolorna presenterade hur årets student kommer att gå till. De kommunala gymnasieskolorna kommer att sprida ut studenten över flera dagar och samtliga skolor begränsar hur många personer som får komma och titta på. Kungsbacka-Posten reder ut planerna, skola för skola.

ANNONS
|

För de kommunala gymnasieskolorna Aranäsgymnasiet, Beda Hallbergs gymnasium och Elof Lindälvs gymnasium kommer studenten att spridas ut på flera olika dagar under vecka 22, första veckan i juni.

– Våra studenter har gjort väldigt stora uppoffringar. De har gjort runt hälften av sin skolgång på distans eller delvis distans. Det kommer att vara en häftig upplevelse att sparka ut cirka 1000 elever, säger Amra Salihovic, gymnasiechef för Kungsbacka kommun.

Aranäsgymnasiet, Beda Hallbergs gymnasium och Elof Lindälvs gymnasium

När studenterna släpps in i skolorna, under sin dag, kommer det att ske separat. Man kommer att ha gott om tid att förflytta sig till anvisade rum, där man ska få en stund med sin klass.

ANNONS

– Det kommer också att bli en festlig corona-anpassd trerättersmåltid. Därefter kommer det bli separata utspring. Vi har ungefär 45 minuter mellan varje klass och man springer ut klassvis, säger Amra Salihovic.

– Väl där ut kommer man att träffa sina anhöriga. De kommer bli anvisade till rutor, som vi har ritat upp utanför skolan. Det blir två anhöriga per student. Vi tror att det finns en förståelse för att det inte går, säger hon och betonar det personliga ansvaret.

På pressträffen deltog också rektorerna från flera olika gymnasieskolor. De berättade hur studentfirandet kommer att se ut på respektive skola. Men gemensamt för alla skolor är att: det ska vara coronasäkert och att man inte får bjuda in för många anhöriga.

Praktiska Gymnasiet kollar på flera alternativ

Maria Sjödin, rektor Praktiska Gymnasiet, berättade att det är i dagsläget osäkert hur man kommer att göra.

– Det finns inget slutgiltigt besked i dag. I samråd med eleverna har vi har två alternativ. Det ena är att vi har en studentlunch tillsammans och till detta alternativet finns det inget utspring inplanerat, säger hon och fortsätter:

– Det andra alternativet är att vi givetvis har ett utspring till den här lunchen. Vi kanske även kommer att ha en middag några dagar innan. Vi för samtal med eleverna – de ska vara lika nöjda som vi är.

ANNONS

LBS Kreativa Gymnasiet satsar på studentlunch

På LBS Kreativa Gymnasiet är det två klasser som tar studenten. De kommer att ha sitt utspring den 4 juni.

– De kommer ha en gemensam lunch. Det kommer vara en sittning inne på skolan där de får chans att säga hej då till varandra ordentligt, säger Christel Dahlin, rektor på skolan.

Utspringet kommer att ske från cirka klockan 12.30 och framåt.

– Det är för att vi ha samma plats som Drottning Blankas Gymnasieskola. Det kommer att finnas en begränsning på hur många anhöriga som man får ta med. Det blir två gäster per student som får vänta utanför skolan, säger Christel Dahlin, rektor på skolan.

Skolan kommer att informera senare vilka tider som gäller.

Sveriges Ridgymnasium planerar för ett mindre firande

Det är en klass som springer ut från Sveriges Ridgymnasium. De kommer att springa ut den 4 juni.

– Tidigare har vi haft utspring med Elof Lindälvs gymnasium. Men vi kommer att planera för ett mindre firande på våran skola på Höglanda. Detaljerna planerar vi tillsammans med våra elever, säger skolchefen Pernilla Haverstal.

Ett program kommer att finnas tillgängligt längre fram på skolans hemsida. De gör som de andra skolorna när det gäller antal anhöriga.

Drottning Blankas Gymnasieskola springer ut på Lindens torg

På Drottning Blankas Gymnasieskola också fredagen den 4 juni. Det är fyra olika klasser som kommer att ta studenten. Det kommer att bli ett klassvis utspring på Lindens torg.

ANNONS

– Vi har en tät dialog med våra studenter för att dagen ska bli så lyckad och minnesvärd som möjligt, säger Håkan Stenström, rektor på skolan.

ANNONS