Så byggde Tommy ”fartkameran” på Spårhagavägen

Nu står det klart att polisen lämnar tillbaka den mystiska fartkameran till Spårhagavägen. Den beslagtogs i tron att den var stulen, men de insåg snart att det i själva verket var en ovanligt välgjord kopia – som var en fågelholk. Nu avslöjar skaparen Tommy historien om hur han byggde attrappen, som är helt laglig.

ANNONS
|

Turerna har varit många sedan den mystiska fartkameran dök upp på Spårhagavägen i början av april. Misstankar väcktes om den var äkta eller ej eftersom den saknade en upplysningsskylt innan den dök upp i fårhagen längs med vägrenen.

För lite mer än en vecka sedan tog därför polisen beslutet att ta den i beslag för att undersöka om den var stulen från en annan plats i Sverige. Vad de inte visste då var att det i själva verket var en fågelholk.

– De trodde helt enkelt att jag sågat ner en riktig fartkamera eller tagit delar av den, säger Tommy som står bakom initiativet att bygga den.

ANNONS

För honom var det från början helt självklart att det han gjorde var lagligt. I takt med att han tillsammans med sina grannar på Spårhagavägen blivit allt mer oroad över de hastigheter som hölls av bilisterna såg de sig om efter alla möjliga lösningar.

– Det har varit en del hemska incidenter där barn varit nära att bli påkörda på väg till busshållplatsen. Upprinnelsen var när en lastbil fick väja och köra in på fel sida vägen, alla som såg det blev helt darriga. Då bestämde vi oss för att göra något, säger Tommy.

LÄS MER:Gåtfulla kameran förbryllade många – nu är mysteriet löst

Smög ut på nyårsdagen

De började med att röja bort sly från en av ängarna intill vägen som dolde sikten i en tvär kurva, men det fick snarare motsatt effekt.

– När sikten blev bättre tycktes farten bara öka. Det var då jag började läsa på nätet om folk som gjort liknande saker som det här på andra platser i Sverige. Att ha en attrapp i trädgården är inte olagligt om det står på privat mark, så det blev mitt vinterprojekt under corona att bygga det här, säger Tommy.

Hans tanke var att så få som möjligt skulle känna till vad han hade i görningen, men en del som bodde i området hade han fullt stöd från.

ANNONS

Eftersom han förstod att det skulle se misstänkt ut om någon såg honom stå och ta upp mått på en riktig fartkamera såg han till att ge sig ut en dag då det var ovanligt få människor ute och rörde sig. Tidigt på nyårsdagen gick han därför ut för att ta några bilder och huvudmått med tumstocken.

LÄS MER:Fartkameran på Spårhagavägen har plockats ner

Ställde ut den en mörk tisdagskväll

Det skulle sedan dröja tre månader med otaliga timmar spenderade i verkstaden innan fågelholken äntligen var klar.

Tommy hade sett till att lägga ett fäste i marken i samband med ett annat trädgårdsarbete, och en mörk tisdagskväll i april var det sen äntligen dags. Fågelholken sattes på plats – och effekten lät inte vänta på sig.

– Den låg färdig ett tag innan jag satte upp den. Jag hade nästan lite premiärnerv, men när jag vaknade nästa morgon bara flöt trafiken förbi. Det kändes som ett lugn lagt sig över bygden, plötsligt gick allt i naturlig fart igen, säger Tommy.

Och så fortsatte det under ett par veckor, men med tiden blev alla alltmer nyfikna. Trots att många frågade om ”fartkameran” hade Tommy inte lust att berätta om hålet som gömde sig på baksidan som avslöjade att det faktiskt var en fågelholk.

ANNONS

Mysteriet med den nya fartkameran på Spårhagavägen tätnade, och efter att flera medier börjat rapportera om fenomenet dök till sist polisen upp för att ta den i beslag.

– Jag var på besök hos min mor när de kom dit och plockade ner den. Det var därför en arbetskamrat som hörde av sig när han hade hört om det på radion och tänkte att det måste ju vara min fågelholk, säger Tommy.

LÄS MER:Mysteriet vid kommungränsen: Vem har satt upp fartkameran?

Stöldanmälde fågelholken

Vad han först inte visste var att det faktiskt var polisen som tagit ner fågelholken och eftersom han lagt otaliga arbetstimmar på att omsorgsfullt bygga den i bra material kunde han räkna ut att den var värd ganska många tusenlappar. Han valde därför att stöldanmäla den till polisen.

– Man kan säkert bli lite fundersam om man stöldanmäler en fågelholk, men hon på telefonen var väldigt skarpsynt och seriös när jag förklarade att den såg ut som en fartkamera, men varken hon eller jag visste ju då att det var polisen som tagit den. Sen kom alla artiklarna och då tänkte jag att de upptäcker väl snart sitt misstag, säger Tommy.

Till slut får han kontakt med en polis som frågar om han gör anspråk på en fartkamera. Han svarar då nej, men på en fågelholk.

ANNONS

Efter det börjar historien reda ut sig. Polisen förklarar att han inte är misstänkt för något brott och att de kunnat konstatera att inga delar är stulna från en riktig fartkamera. Efter att ha utrett frågan från flera håll och till och med tagit den hela vägen upp till rikspolisstyrelsen har de kunnat konstatera att den fartkameraliknande fågelholken är helt laglig.

Så gjorde Tommy för att bygga ”fartkameran”

Att det skulle bli så stor uppståndelse kring hans idé för att få ner hastigheten på Spårhagavägen hade Tommy aldrig kunnat tro.

– Jag hade ju räknat med att en del skulle ha starka åsikter om det här, men aldrig föreställt mig att det skulle bli polisomhändertagande. Det kan jag tycka att vi kunde ha löst om polisen bara knackat på och frågat, då hade vi berättat hela historien, säger han.

För något som alla som sett Tommys fågelholk reagerat på är hur slående lik den faktiskt är en äkta fartkamera. Att den till och med lyckats lura polisen och Trafikverket får däremot sin förklaring när Tommy avslöjar hemligheten bakom tillverkningen.

– Jag är modellsnickare från början vilket är en slags prototyptekniker. Det här är precis det jag har sysslat med i över 30 år, att bygga något utifrån en ritning, säger han.

ANNONS

”Krävs inga dyra material”

Och trots att den ser närmast fabrikstillverkad ut, menar Tommy att det krävs förvånansvärt enkla verktyg för att klara av att genomföra ett eget fågelholksprojekt.

– Allt man behöver är en medioker snickeriverkstad och inga dyra material. Just den här fågelholken är valsad stålplåt med plywood som stomme, och jag har tagit termoplast som jag smält och format över den blåa toppen. Sen det vanlig spackling och målning men det krävs kanske några års erfarenhet för att få just den här finishen, säger han.

Flera personer har hittills berömt Tommy för hans arbete. Polisens förundersökningsledare Anders Lycke menar att han aldrig sett något så precist utfört arbete.

– Den var oerhört välgjord, man får verkligen ha en ådra för att tillverka bra saker, säger han.

Förutom fågelholken har Tommy bland annat tillverkat en självgungande hammock och i trädgården finns också en ankdamm där ankorna har en helt egen självlysande fyr.

– Jag är nog lite av en uppfinningsrik Pettsson-gubbe som går här med alla mina djur. Nu får vi bara hoppas att Sjöfartsverket inte kommer och beslagtar fejk-fyren, säger han och skrattar.

Tillbaka på Spårhagavägen under måndagen

Nu står det ändå alltså klart att fågelholken kommer att monteras upp igen. På måndag skickar polisen ut en entreprenör ut för att återställa den på sin plats i fårhagen invid Spårhagavägen.

ANNONS

Vad effekten på trafiken kommer bli den här gången är Tommy däremot avvaktande till att dra några förhastade slutsatser.

– Förhoppningsvis blir det en viss effekt på trafiken trots att hela Sverige känner till att det är en fågelholk vid det här laget. Vi har också fått i gång en bra diskussion med polisen om trafiksituationen här ute nu så vi kanske äntligen kan få respons för våra behov, säger Tommy.

För att fågelholken haft en inverkan på fortkörarna står trots allt klart, men om någon fågel väljer att flytta in återstår att se.

– Den är väl främst tilltänkt för sparvar. Jag har lagt in lite hö för att göra det lite ombonat men oftast dröjer det något år innan de vågar närma sig. Doften av nymålat brukar ha avtagit då, säger Tommy.

ANNONS