Blir det sol eller regn till midsommar? Enligt SMHI hänger mycket på ett lågtryck som ligger över Ryssland.
Blir det sol eller regn till midsommar? Enligt SMHI hänger mycket på ett lågtryck som ligger över Ryssland. Bild: Lena Garnold

Så blir midsommarvädret i Kungsbacka

Veckans ostabila väder verkar fortsätta in i nästa vecka. Och inför midsommarafton väntar en riktig rysare. Blir det sol till sillen? Mycket hänger på ett lågtryck i Ryssland, enligt SMHI.

ANNONS
|

Årets stora sommarhögtid närmar sig och den stora frågan som gäckar midsommarfirarna är såklart – blir det sol?

På grund av det ostadiga vädret och att det fortfarande är en vecka kvar till midsommar är det svårt att sätta en säker prognos, förklarar SMHI:s meteorolog Therese Fougman.

– Prognosen är väldigt vag, den är ganska osäker från mitten av nästa vecka, säger hon.

Osäker prognos

Det väntas temperaturer runt 20 grader, men i övrigt tycks vädret bli en riktig rysare – där solchansen ser ut att vara lika stor som regnrisken.

– Det kommer vara ostadigt med skurar som kommer och går under veckan. Men de mest intensiva och sammanhängande regnskurarna passerar förhoppningsvis innan fredag, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Chans till sol

Det finns hopp om att det går att duka upp sillen utomhus. Eller hoppa som små grodor utan att bli blöt. Men allt hänger på om det är högtrycket över Storbritannien eller lågtrycket över Ryssland som blir kraftigast.

– Det finns chans till sol, men i så fall är det högtrycksområdet som ligger över de brittiska öarna som ska bli tillräckligt kraftigt så att det styr undan lågtrycket över Ryssland och Finland som dikterar lite just nu, säger Therese Fougman.

Hon är i alla fall inte allt för pessimistisk.

– Jag har hopp om sol fortfarande.

Vad är vad?

Med ett högtryck kommer ofta solsken och värme. I ett lågtryck kan man ofta räkna med större nederbörd och kyligare temperaturer. Det kan även blåsa.

Källa: SMHI.

LÄS MER:Så blir manetsommaren – gör såhär om du blir bränd

LÄS MER:Då ska du åka till Landvetter för att slippa köa

LÄS MER:Bryggeriet Odd Island storsatsar – öppnar ny restaurang i Lindome

ANNONS