Räddningstjänstens vädjan: Elda gärna - men ha koll på vad som gäller

Påsken är här och många ser nu fram emot att städa och röja i trädgård och marker. Den som vill elda bör dock tänka efter före.
– Det är den som tänder som har ansvaret, säger Hans Schmidt, styrkeledare i Kungsbacka.

ANNONS
|

Långhelg för många, och därtill vår i luften. Perfekt läge att städa och röja i trädgården eller vid stugan, och kanske ha en påskeld eller bara en brasa därhemma för att göra sig av med ris, löv och annat avfall. Det finns dock en del att tänka på för den som är sugen på att sätta fyr på torrt gräs eller gamla löv.

– Det pågår ju lite eldning här och där så här års. I vårt område finns det många som har mycket mark, och det är tillåtet att elda. Vi åker ibland även på en del så kallad kontrollerad eldning, och går det överstyr så hjälper vi såklart till att släcka, säger Hans Schmidt på räddningstjänsten.

ANNONS

Den som tänder har ansvaret

Han anser själv att det kan vara både fint och roligt att ha en brasa och exempelvis elda lite ris, men det måste vara under säkra former.

– Om det blåser då är det ju en stor fara för okontrollerad spridning. Och man ska veta om sitt ansvar. Det är den som tänder som har ansvar att se till att elden inte sprider sig. Ska man elda så är det bra att ha dragit fram en trädgårdsslang, alternativt att man har hinkar med vatten eller andra hjälpmedel med sig så att man kan dämpa elden om den skulle börja dra iväg, säger han.

Finn det något man inte får elda?

– Man får inte elda gummi, som exempelvis bildäck. Inte heller plaster, gamla färgburkar eller tryckimpregnerat trä. Det säger väl sig självt egentligen. Det man får elda är rent trä ris, löv och vanligt trädgårdsavfall. Jag skulle rekommendera att man går i på Räddningstjänsten Storgöteborgs hemsida om man har planer på att elda i påsk. Där finns väldigt väl beskrivet och svar på många frågor, säger Hans Schmidt.

Störande rök inte räddningstjänstens bord

En annan väldigt viktig aspekt, enligt Hans Schmidt, är att eldning ska ske under sådana former att inte grannar eller närboende störs av röken. Samtidigt är störande rök inget som ligger på räddningstjänstens bord.

ANNONS

– Men skulle det börja sprida sig eller brinna okontrollerat, då kommer vi, säger styrkeledaren.

Bättre att larma en gång för mycket, anser styrkeledare Hans Schmidt. ”Ju mer information vi har om vad som pågår desto bättre,” säger han.
Bättre att larma en gång för mycket, anser styrkeledare Hans Schmidt. ”Ju mer information vi har om vad som pågår desto bättre,” säger han. Bild: Daniel Blomqvist

Bättre larma en gång för mycket

Allt som oftast händer det att räddningstjänsten får rycka ut när någon privatperson larmat. Dock är det inte alla gånger det verkligen brinner på det sätt som först kanske verkar vara fallet. Så vad ska man tänka på när man larmar?

– Rent generellt är det så att ju tidigare får in ett larm desto snabbare kan vi vara på plats och bekämpa elden. Så ett snabbt larm är bara bra för vår del, säger han och fortsätter:

– Är man lite osäker när man larmar är det dock bra om man kanske kan stanna till eller åka fram och ta sig en närmare titt, istället för att bara åka vidare. Då kan man ringa in igen och så får vi ännu bättre information om vad det är som pågår. Det är bättre att larma en gång för mycket. Vi är väldigt beroende av allmänheten.

Med dagens teknik i mobiltelefoner får dessutom ledningscentralen snabb och viktig information om platsen det larmas ifrån.

– Det gäller ju inte minst vid olyckor. Då får vi rätt positionering vilket är väldigt viktig information.

ANNONS

Hur ser det ut inför påskhelgen, har ni god bemanning?

– Vi har helt normal bemanning. Det är inget utöver det vanliga, säger Hans Schmidt.

LÄS MER:Tyckte hus stod i lågor – var kontrollerad eldning

LÄS MER:Simon agerade snabbt när föräldrarnas livsverk hotades av branden

LÄS MER:Brandmännen i Kungsbacka kommun saknar motorsågar – stor ilska: ”Känner ingen trygghet”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS