Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Rundvandring och taklagsfest – nya Varlaskolan klar om ett halvår

På onsdagen hölls taklagsfesten för nya Varlaskolan. När allt är färdigt ska skolan ha plats för nästan 1 000 elever, ny matsal, uteplatser och en fullstor idrottshall för handboll och innebandy.
– Detta blir en väldigt bra och centralt placerad skola, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C), ordförande i nämnden för service, som är byggherre för projektet.

Varlaskolan fick för drygt tio år sedan en ansiktslyftning. Den räckte inte långt. Det senaste året har skolan därför byggts ut, med nya lokaler för både traditionell undervisning, men också för slöjd, hemkunskap och bild. Skolan får också ny idrottshall, med läktare och planer för både innebandy, handboll och basket.

– Särskilt roligt är det att vi äntligen får en fullstor idrottshall med 150 läktarplatser. Utrymmena är också väldigt väldisponerade, ovanför idrottshallen finns idrottssalar, det det finns plats för allt från bordtennis till dans. Lokalerna kommer att bli väldigt smart utnyttjade, säger Fredrik Hansson.

Fest och visning

På onsdagen hölls taklagsfest för beställare och byggare, för att fira att bygget är både taklagt och tätt. Politiker, tjänstemän och byggjobbare firade med smörgås och kaffe i det som snart är den stora idrottshallen.

LÄS MER: Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

Men mycket arbete återstår på insidan innan lokalerna tas i bruk. Förutom idrottshallen får både slöjden och hemkunskapen särskilda specialdesignade utrymmen.

– Hela tillbyggnaden är projekterad för att lokalerna ska kunna användas smart och utnyttjas effektivt. Den tanken tar vi med oss till nästa skolbygge. När vi ska bygga skola i Skårby så kör vi nästan copy-paste på Varlaskolan. Det blir nästan exakt samma upplägg, men de får en lite större läktare i idrottshallen, förklarar Fredrik Hansson.

Och det finns fördelar med att kopiera sig själv.

– För kommunen är det ett bra sätt att hålla nere projekteringskostnaderna, vi behöver inte uppfinna hjulet varje gång vi bygger, säger Fredrik Hansson.

Lokalerna skräddarsys

I den nybyggda förlängningen av Varlaskolan finns också helt vanliga skolsalar och en samlingslokal som ska kunna användas av till exempel föreningslivet under icke-skoltid. I lokalerna dras fortfarande rör och el och de anpassas efter den verksamhet som enligt planerna ska flytta in redan till påsk 2022.

LÄS MER: Snart byggs 300 bostäder på Stenhuggeritomten

– Då ska eleverna komma in. Efter det lättriver vi de gamla tegelbyggnaderna, den tyngre rivningen får vänta tills nästa sommar, när det ändå är lov, berättar Martin Holgersson, platschef på byggföretaget Flodéns.

Och att bygga skolor är speciellt.

– Vi bygger ganska många skolor. Mycket handlar om kommunernas krav, det ska helst inte finnas några dolda utrymmen eller ”mobbningshörnen”, eller ställen där man kan gömma saker, det är sådant man får tänka på i projekteringen, säger Martin Holgersson.

Övervakas ständigt

Däremot har det funkat fint att driva ett bygge kloss an den dagliga skolverksamheten.

LÄS MER: Skadegörelsen på kommunens skolor kostar nästan en miljon

– Entreprenadområdet är helt inhägnat och kameraövervakat. Dessutom har vi väktare som ronderar nattetid, det är ingen som tar sig in här, säger Martin Holgersson.

Totalkostnaden för utbyggnaden av Varlaskolan landar på 177 miljoner och någon gång till hösten 2022 är det tänkt att den mer högtidliga invigningen ska hållas.

LÄS MER: Rektorn fick tio månadslöner för att sluta

Då har skolgården också byggts ut med de utemiljöer som krävs enligt lag. Fredrik Hansson blir svaret skyldig när det gäller utemiljöer för högstadiebarn.

– Det blir nog inga gungställningar i alla fall. Men när detta är klart finns det plats för 900 elever och Varlaskolan kommer inte att behöva stå tom med tanke på hur kraftigt kommunen växer och bygger ut. Detta kommer att bli en mycket fin centralt placerad skola, vi är väldigt nöjda, avslutar Fredrik Hansson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.