Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I tisdags smet Ronnie, 4 (men snart 5), från förskolan. Mamma Sandra Ibrahim är orolig över att det ska ske igen. Bild: Privat
I tisdags smet Ronnie, 4 (men snart 5), från förskolan. Mamma Sandra Ibrahim är orolig över att det ska ske igen. Bild: Privat

Ronnie, 4, rymde från förskolan när maten kom: ”En skräck som förälder”

När mattransporten kom till förskolan, passade Ronnie, 4, på att smita. Han lyckades ta sig ända hem förbi farliga vägar.
– Det här får inte ske igen, säger mamma, Sandra Ibrahim.

Ronnie går på Britta-Lenas förskola i Hammerö. Häromdagen fick mamma Sandra ett samtal till jobbet – sonen hade rymt.

– De berättade att han hade smitit ut tillsammans med två kompisar när matbilen kom. Jag blev förstås livrädd. Det visade sig att han hade tagit sig hem, 600 meter från förskolan. Ronnie fick passera en korsning med väldigt dålig sikt, säger Sandra Ibrahim.

Hon är kritisk över uppsynen och menar att vad som helst hade kunnat hända när sonen gav sig iväg på äventyr.

– Jag är orolig över att det ska ske igen. Det påstods vara brist på personal och så har det sagts tidigare. Vad jag förstår är det fler förskolor som har det på samma sätt, att barnen ska hjälpa till att hämta matvagnen. Jag kan förstå att det är roligt, men det får inte riskera barnens liv. Jag är väldigt tacksam över att han som levererade maten följde efter, säger Sandra Ibrahim.

Vägen från förskolan till Ronnies hem går ner för en backe. Den korsande vägen är tämligen vältrafikerad med många boende i området.

– Det här är ju en skräck man har som förälder. Jag hoppas ingen annan ska behöva uppleva det. Det gick ju bra den här gången, men det kan ske igen.

Rektorn på Britta-Lenas förskola, Jessica Bystedt, bekräftar händelsen som inträffade i tisdags.

– Barnet i fråga passade på att smita när matvagnen kom. Matkillen följde efter honom hela vägen. Efter att ha larmat övrig personal, sprang även en pedagog efter. Inom fem till tio minuter hade hon kommit ikapp och kunde då ta tillbaka barnet, säger Jessica Bystedt.

Hur ser ni på det inträffade?

– Det är så klart väldigt allvarligt. Alla som öppnar en grind på en förskola har sedan ett ansvar över den. Efter det inträffade har vi upprättat en handlingsplan. Vi har haft en dialog med kökschefen, vi behöver ha ett bättre samarbete. Utöver det har vi givetvis skrivit en incidentrapport. Det finns ju en nyfikenhet bland barn, säger Jessica Bystedt.

Tobias Sandblom

[email protected]