Johan Helsing.
Johan Helsing, insatschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Risk för skogsbrand – räddningstjänstens uppmaning: ”Viktigt att ge sig till känna”

Efter några dagar med sol och höga temperaturer i Kungsbacka har det blivit allt torrare i marken. Nu har SMHI gått ut med en klass ett varning med risk för skogsbrand på flera håll.

ANNONS
|

Efter några dagar med sol och höga temperaturer på uppemot 30 grader har det blivit allt torrare i marken på flera håll. Under fredagen utfärdade SMHI en klass ett varning med risk för skogsbrand i Västra Götaland. Johan Helsing, insatschef för Räddningstjänsten Storgöteborg, uppmanar alla invånarna att tänka efter mer nu.

LÄS MER:De stod 30 meter från blixtnedslaget – ”allt blev vitt”

– Man ska alltid vara försiktig med eld och kanske lite extra försiktig nu när det är sommar, varmt och torrt i marken. Nu när det är såhär varmt ute så kan det kanske bli en ännu snabbare brandspridning om det skulle börja brinna, säger Johan Helsing.

ANNONS

Gnistor från elden kan enkelt antända skogsmark eller torrt gräs och därför finns det några viktiga saker att tänka på innan man beger sig ut i naturen för att grilla.

– Jag tycker att man helst ska ha med sig en riktig grill och bara vara vid fasta grillplatser. Man ska inte grilla där det inte är förberett för det och engångsgrillar gillar vi inte överhuvudtaget, säger Johan Helsing.

Råd till dig som ska grilla:

Grilla vid fasta grillplatser.

Ställ grillen på ett stativ med jämt underlag en bit bort från brännbart material.

Ha alltid uppsikt över grillen.

Använd en vattenslag eller hinkar med vatten för att släcka elden noggrant efteråt och se till så att den verkligen är släckt innan du lämnar platsen.

Larma 112 om elden skulle sprida sig.

Håll koll på om det råder eldningsförbud i kommunen.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg.

Kan bli eldningsförbud om värmen stannar

Om man bedömer att det är helt säkert att grilla vid platsen är det viktigt att också ha tillgång till någon form av släckutrustning så som en vattenslang eller hinkar med vatten.

LÄS MER:Kungsbackabo brände ner hus – döms till tolv års fängelse

– Det är viktigt att blöta ner det ordentligt, framför allt se till så att all glöd är släckt i och en bit ner i marken, men också i kanterna där det inte har brunnit så att den på något sätt inte kan ta sig där, säger Johan Helsing.

Om elden skulle sprida sig ska man alltid larma 112 och samtidigt försöka släcka branden om man har tillgång till vatten.

LÄS MER:Villa brann ner i Frillesås – utreds som mordbrand

– Vi har större möjlighet att komma och lägga på mer vatten så att det verkligen blir släckt. Det är viktigt att ge sig till känna och leda oss till rätt ställe, positionsangivelser är viktigt för oss, säger Johan Helsing.

ANNONS

Om värmen och torkan håller i sig kan det bli eldningsförbud i kommunen, men i nuläget är det inte aktuellt med något sådant, menar Johan Helsing.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS