Ringhals 3, en av reaktorerna på kärnkraftverket i Halland, har snabbstoppats. På bilden syns Ringhals 2, som är under avveckling.
Ringhals 3, en av reaktorerna på kärnkraftverket i Halland, har snabbstoppats. På bilden syns Ringhals 2, som är under avveckling. Bild: Mia Höglund

Ringhals reaktor stoppas – felsökning pågår

Sent på onsdagseftermiddagen snabbstoppades reaktor 3 på kärnkraftverket Ringhals. Det går i nuläget inte att svara på varför, uppger Vattenfall, men en felsökning pågår.

ANNONS
|

På onsdagseftermiddagen stoppades en av reaktorerna på kärnkraftverket Ringhals i Varbergs kommun, Halland, något som SVT Väst var först med att rapportera.

– Ungefär 18.15 snabbstoppades Ringhals 3, säger Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall, till tidningen Göteborgs-Posten.

– Det pågår en felsökning just nu enligt de instruktioner som finns. Jag har inte så mycket mer information än så.

Vad som har föranlett onsdagens snabbstopp är oklart i nuläget.

Reaktor 3 ur drift i somras

Samma reaktor på kärnkraftverket drabbades av tekniska problem tidigare i år.

Det var i början av juni som en händelse med ett bränsleelement gjorde att Ringhals 3 sattes ur drift hela sommaren, vilket Hallands Nyheter tidigare har skrivit om.

ANNONS

Då hade bränsleelementet, som innehåller cylindrar med uran, lossnat från sitt fäste när det skulle flyttas över till en bassäng för rengöring i en separat byggnad.

– Höljet kunde ha gått sönder och radioaktiv gas läckt ut i byggnaden. Bränslet hanteras under vatten av behörig och rutinerad personal. Alla rutiner och säkerhetsåtgärder följdes vid händelsen, sa Anna Collin, presschef på Ringhals, till HN i samband med händelsen.

Ringhals 3 var ur drift när underhållsstoppet av Ringhals 4 påbörjades i slutet av juli. Under flera veckor i augusti och september stod båda reaktorer stilla, men i slutet av september meddelade Ringhals att både reaktor 3 och 4 var i bruk inför vintern.

Två av fyra reaktorer i drift

Reaktorer 1 och 2 på Ringhals används inte längre. Ringhals 1 byggdes av Asea atom mellan 1969 och 1975. 1976 togs den i drift och har levererat 220 terawattimmar el till det svenska elnätet.

Förra året, vid midnatt på nyårsafton, stängdes Ringhals 1 ned. Då hade Ringhals 2 redan varit ur drift i ett år.

Tidigare stod kärnkraftverket i Halland för 20 procent av Sveriges elproduktion med alla fyra reaktorer i drift. De återstående två reaktorerna på Ringhals täcker nu cirka tolv procent av produktionen.

Ringhals 3 och 4 har en planerad drifttid till början på 2040-talet.

ANNONS
ANNONS