Rickard Nordqvist på plats nära gränsen till Ukraina: ”Folk öppnar sina hem”

De lämnade Kungsbacka i söndags kväll med en skåpbil full med förnödenheter. Nu befinner sig Rickard Nordqvist ungefär 25 kilometer från ukrainska gränsen.
– Vi har fått ett väldigt bra mottagande, säger Onsalabon som fått mängder av Kungsbackabor att skänka till ukrainska flyktingar.

ANNONS

Intresset och viljan att skänka blev över förväntan stort. I helgen fylldes Rickard Nordqvist lager med kläder och förnödenheter, och på söndagskvällen gick resan. Då begav sig Rickard tillsammans med en anställd i hans firma FN Bygg ut på vägarna med Polen som destination. De anlände sent på tisdagskvällen, och när Kungsbacka-Posten når dem på onsdagen är det med Rickard Nordqvist egna ord, ”full rulle”.

– Resan gick fint. Vägarna har varit jättebra och vi har inte sett till så mycket militärfordon. De vi sett har stått stationerade. Däremot är det mycket soldater på hotellen, berättar han.

LÄS MER:Alen kör från Frillesås mot Ukraina: ”Det finns en stor välvilja”

”Som svensk får man vara försiktig”

Rickard Nordqvist sitter i bilen under samtalet. De har har anlänt staden Chelm som ligger strax väster om den ukrainska gränsen, men i skrivande stund är de på väg mot en mindre by.

– Nu ska vi till byn Wojslawice för att tömma bilen på de förnödenheter vi haft med oss. Det finns även möjlighet att åka med hjälpinsatser över gränsen till Ukraina, men vi vågar inte det. Som svensk får man vara försiktig. Polackerna har ju NATO som skyddar, det har inte vi, säger Rickard Nordqvist.

LÄS MER:Röda Korset: ”Logistisk utmaning med hjälp till Ukraina”

Under hela resan och fram till nu har det varit fullt upp med att administrera allt kring insamlingen. Hemma i Kungsbacka pågår fortfarande inlämnandet av saker under onsdagen, men sedan blir det en paus.

– Vi pausar insamlingen av kläder nu efter i kväll. Det har blivit väldigt mycket, vi skulle behöva en logistikplanerare. Just nu är det mättat på kläder, men vi kommer att fortsätta ta emot hygienartiklar, mobilladdare och annat som behövs just nu.

Många trötta och slitna

Ett par trailers har redan lämnat, och en tredje går iväg i dag. Själv planerar Rickard Nordqvist att styra färden hemåt igen under torsdagen.

– Jag behöver komma hem till kontoret, det känns som att jag kommer att göra mer nytta där med att ordna med allt.

Hur har mottagandet där nere varit?

– Vi har fått ett väldigt bra mottagande. Många är trötta och slitna, och de är tacksamma och tar emot oss med öppna armar. De flesta som kommer hit får bo hos folk som tar emot flyktingarna i sina hem. Och sedan ordnas det med vidare resor, förklarar Rickard.

– Många gör stora uppoffringar. Det känns bra att få vara med och sprida lite hopp.

Ny trailer lämnar Kungsbacka

Samtidigt pågår det full aktivitet vid Tryckarevägen i Kungsbacka. En mindre lastbil med saker som samlats in i Älvsered håller precis på att bli lossad. Och utanför ett av lagren på andra sidan gatan står en trailer med öppna kapell, färdig att lastas.

– Den går iväg i kväll och kör direkt till Chelm, berättar David Lundberg som är delägare i speditionsfirman Jonika i Göteborg AB.

Han var själv förbi insamlingen under helgen och insåg snabbt att det var alldeles för mycket saker för Rickard Nordqvist att få ner på egen hand.

– Vi kör mycket på Europa och kände att vi ville hjälpa till. Så vi lånar ut en bil som får vara med och köra tills allt är på plats, säger David Lundberg.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS