Riccardo öppnar klassiskt glasskafé i Kungsbacka

Italienaren Riccardo Boggian tog med sig receptet från hemlandet. Glassen har gjort succé i Halmstad, och nu öppnar han ännu ett ställe. I det nya kvarteret Valand kommer Kungsbackaborna snart kunna smaka äkta gelato.
– Vi öppnar i påsk.

ANNONS
|

Fasaderna på husen i Valand börjar bli färdiga, men invändigt är det långt ifrån klart. Utanför kör grävskopor fram och tillbaka, och vägarna saknar asfalt. Men i fönstren på ett av de nya husen hänger skyltar som avslöjar att ett glasskafé är på gång. Innanför skymtar de helkaklade vita väggarna.

– Det känns bra, tidsplanen verkar hålla, säger Riccardo Boggian.

LÄS MER:Uteserveringen Norra Torg kan få tak: ”Svensk sommar är ju som den är”

En turistattraktion i söder

Han har med sig Konstantinos Loupasis, som ska driva det nya stället i Kungsbacka. Riccardo kommer fortfarande ha att göra på Möllegård utanför Halmstad. På den gamla gården finns numera World of Riccardo, som tillverkar både glass och pizza, och som blivit en riktig turistattraktion.

ANNONS

Sophia Arslan är också med på intervjun utanför lokalen i Valand. Hon hjälper företaget med kommunikation och marknadsföring, och hon berättar att Riccardo Boggian är en ödmjuk person.

LÄS MER:Här öppnar Kungsbackas nästa restaurang: ”Hoppas vi hinner”

Började med sex smaker

– Riccardo skryter inte gärna, men hans glass har blivit otroligt populär. När han startade 2005 ute på landet så hade han bara sex smaker och en del trodde kanske inte att det skulle funka. Men det blev succé och folk vallfärdar dit, säger hon.

Nu har utbudet ökat, det brukar finnas mellan 12 och 14 smaker i Riccardos glassdisk. Och de skiftar under året, beroende på när råvarorna håller högsta klass.

– När de italienska citronerna är bra så gör vi citronglass, när de svenska bären är mogna så använder vi dem. Filosofin är back to the roots, enkla och fina råvaror, säger Konstantinos Loupasis.

LÄS MER:Krogjätten öppnar på Kungsmässan: ”Betyder jättemycket”

Blir en glassfabrik i framtiden

Genom åren har långväga kunder frågat om en expansion norröver varit aktuell.

– Kunder har undrat om vi inte ska öppna i Göteborg. Nu satsar vi i Kungsbacka, som är närmare. Vi tror på det här, det här är en kommun som växer snabbt, säger Riccardo Boggian.

Vid öppningen i mitten av april ska kaféet och glassdisken vara färdig. Så småningom kommer även den lokala glassproduktionen komma igång.

ANNONS

– Man ska kunna titta in på produktionen från kaféet, säger Riccardo.

LÄS MER:Familjerestaurangen gör comeback i Kungsbacka

Pistage och choklad är favoriter

Han kommer alltså från Italien, och har med sig familjereceptet på glass därifrån. Men råvarorna vill han gärna ha närproducerade. Svensk grädde och mjölk och färska bär. Men favoritsmaken är helt klart choklad, med äkta belgisk choklad i.

Konstantinos Loupasis är mer kluven till vilken sort som är nummer ett.

– Stracciatella eller pistage. Jag säger nog pistage.

LÄS MER:Kungsbacka klarade corona bättre än andra städer

Säljer glasstårtor på beställning

På Möllegård arbetar ungefär 20 personer under högsäsongen. I Kungsbacka börjar man med tre, men utökar personalstyrkan när glassproduktionen kommer igång. Sommaren är onekligen glassförsäljarens svettigaste period, och Riccardos nya ställe kommer alltså öppna lagom till de ljumma vårvindarna anländer. Men Riccardo Boggian säger att även jul numera är hektisk, och att man säljer gott om glasstårtor och take away året runt.

– Visst, på sommaren köper man en glass för att äta på promenaden, men många tar hem och äter glass hela året.

LÄS MER:Kungsbackakrogen tar sig in i prestigefyllda restaurangguiden

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS