Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Bild: Nils Petter Nilsson

Restriktionerna kan tas bort den 9 februari

Restriktionerna kanske kan börja att avvecklas från och med den 9 februari, meddelande regeringen under onsdagens pressträff. Men fram till dess kommer de att ligga kvar.
– Fram till det datumet krävs det att vi gör vårat yttersta för att hålla tillbaka smittspridningen, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Under onsdagen kom det efterlängtade beskedet: Den 9 februari kan restriktionerna komma att börja tas bort. Restriktionerna innebär bland annat att serveringsställen stänger klockan 23.00 och att man max får vara åtta i ett sällskap vid varje bord.

– Åtgärderna ska behållas så länge som de absolut behövs, sade socialminister Lena Hallengren (S) under onsdagens pressträff.

Restriktionerna är kvar i två veckor till

Men samtidigt som detta presenterades gav regeringen ytterligare ett till besked: Restriktioner ligger kvar i två veckor till.

– Vi har en extrem smittspridning. Det är stor påverkan på samhällskritiska verksamheter, inklusive sjukvården och äldreomsorgen, sade Lena Hallengren och fortsatte:

– Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet de antalet höga fall behövs den bromsen ännu en tid. Rycker vi bromsen för snabbt så kan det bli ännu ett bakslag för samhälles grundläggande funktioner.

ANNONS

Hallengren berättade också att fler borde vaccinera sig.

– Täckningsgraden för dos tre måste också öka. Speciellt dos tre. Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna, men om läget har stabiliserats, om kulmen är nådd och om vaccinationerna flyter på kan restriktionerna avvecklas från den 9 februari.

Nya besked och detaljer väntas nästa vecka

Hallengren berättade att de under nästa vecka kommer överväga vilka restriktioner det ska gälla och hur det ska ske. Sedan lämnade Hallengren över ordet till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

– Toppen av smittspridningen kommer att nås inom de närmsta veckorna, sade hon.

Smittspridningen härjar fortsatt i samhället, men den har gått in i en ny fas, berättade Karin Tegmark Wisell under pressträffen.

– Åtgärderna ska vara proportionerliga och inte mer inskränka än nödvändigt. Åtgärderna behöver ligga kvar ytterligare en tid. Vi bedömer att ytterligare två veckor ska vara tillräckligt att klara oss för förbi pucken, sade hon och fortsatte:

– Under denna tid hinner ytterligare ungefär en miljon människor få möjligheten att vaccinera sig. Under de kommande veckor är målet att nå fler med vaccinationsinsatsen inte minst bland de grupper som riskerar konsekvenser av covid-19, säger hon.

Nästa vecka kommer regeringen och Folkhälsomyndigheten att komma med konkreta besked och detaljer kring hur restriktionerna ska tas bort.

ANNONS

– Fram till 9 februari krävs det att vi gör vårat yttersta för att hålla tillbaka smittspridningen.

ANNONS