Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med den 1 juni får restauranger ha öppet till 22.30. Bild: Anna Oscarson
Från och med den 1 juni får restauranger ha öppet till 22.30. Bild: Anna Oscarson

Restauranger får ha öppet senare – från 1 juni

Under onsdagen höll regeringen en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten kring de gällande restriktionerna. Det blir inga stora förändringar från och med 17 maj, som tidigare aviserats, ett viktigt datum blir istället 1 juni. Då kan till exempel restaurangerna få ha öppet till 22.30 igen och vissa evenemang kan få ha upp till 500 deltagare.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade en rad kommande förändringar i restriktionerna under pressträffen på onsdagen. Förändringarna träder i kraft från den 1 juni.

– De åtgärder som nu träder i kraft 1 juni är sådana som vi bedömer inte kommer att medföra mycket stora risker för större smittspridning om de hanteras korrekt, sa Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör på pressträffen.

Maxtaket för deltagare höjs

Bland annat kommer begränsningarna av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar anpassas utifrån sitt sammanhang. Det innebär att det kommer att finnas olika begränsningar exempelvis beroende på om evenemanget sker inomhus eller utomhus och hur risken för smittspridning ser ut i övrigt.

Exempelvis kommer idrottsevenemang som sker på stora ytor utomhus att få ett nytt maxtak för 150 deltagare. Detta gäller bland annat cykling, orientering och simning.

Barn och unga kan tävla utomhus

– Detta första steg möjliggör nu för många idrottsföreningar och andra arrangörer att genomföra begränsade lopp. Det möjliggör också för tävlingar för barn och ungdomar inom dessa idrotter, säger Amanda Lind, Kultur- och Idrottsminister.

Folkhälsomyndigheten har utfärdat särskilda föreskrifter som mer i detalj reglerar utformningar för sammankomsterna, vilket i praktiken innebär att maxtaket inte alltid kommer att tillåtas beroende på situationen i de enskilda fallen.

– De här förändringarna, som jag snarare vill kalla anpassningar, är snarare ett första steg. I första hand är det fortfarande vårt beteende i det privata och i arbetslivet som är viktigt och kommer att avgöra hur vi lyckas med det här, sa Johan Carlsson på pressträffen.

Här är lättnaderna som gäller från 1 juni:

Restauranger får ha öppet till 22.30.

Nöjesparker får öppna.

Arrangemang inomhus:

Utan anvisad sittplats: 8 deltagare.

Med anvisad sittplatser: 50 deltagare.

Arrangemang utomhus:

Utan anvisad sittplats: 100 deltagare.

Med anvisad sittplats (exempelvis utomhusarenor): 500 deltagare.

Idrottsevenemang som sker på stora ytor utomhus, till exempel cykling, simning och orientering, får ett maxtak för deltagare på 150 personer.