Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blir det några doser över kommer hallänningar som är uppskrivna på regionens reservlistor blir erbjudna vaccin om de kan inställa sig på kort tid. Bild: Jenny Ingemarsson
Blir det några doser över kommer hallänningar som är uppskrivna på regionens reservlistor blir erbjudna vaccin om de kan inställa sig på kort tid. Bild: Jenny Ingemarsson

Reservlistan för covidvaccin öppnas upp på fredag

Från och med fredagen kan allmänheten skriva upp sig på Region Hallands reservlista för överblivna vaccindoser. Skulle det bli några doser över kommer personer från listan kallas in med kort varsel.

Genom 1177.se eller telefonbokningen kommer det från och med fredag gå att skriva upp sig som beredd på att ta emot en vaccindos med kort varsel, något som SVT Nyheter Halland varit först med att rapporterat om. Vaccinationen är nu inne i fas 4 och bokningen är öppen för alla födda 1982 eller tidigare, reservlistan är dock öppen för fler.

– Alla över 18 år kan sätta upp sig. Den som sätter upp sig behöver kunna inställa sig inom 30 minuter, säger Johanna Wiechel-Steier, Region Hallands kommunikationsdirektör.

LÄS MER: Stor brist på sjuksköterskor – erbjuds 1 000 kronor extra per dag

Meddelande skickas ut när det finns överblivna doser

Det innebär att vaccinationscentraler eller vårdcentraler som får vaccindoser över kommer skicka ut ett sms till ett antal personer på listan som då får chansen att vaccineras om man kan infinna sig snabbt. Erbjudandet går ut i åldersordning och utifrån när man skrev upp sig på listan.

Region Hallands vaccinationssamordnare Pernilla Wallerstedt har i en tidigare artikel förklarat hur systemet fungerar:

– Det skickas då automatiskt ut ett sms till några fler personer än vad det finns doser. Via en länk i sms:et får man reda på var och hur snabbt man behöver komma till mottagningen för att få vaccinet. Om doserna hunnit ta slut när man svarar så får man besked om det. Och tackar man nej så står man kvar på reservlistan, sade hon då.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.