Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rena vilda västern råder om p-platserna – men kommunen säger nej till hjälp

Räddningstjänsten kom inte fram. Och invånarnas bilar var stundtals blockerade. Samfällighetsföreningen i Åsa ville ha ett parkeringsförbud på orten – men politikerna säger nej.

Två somrar i rad har det rått rena parkeringskaoset i Åsa. Anledningarna till det har varit flera. Dels har det berott på bra väder, dels på hemester och att fler tycks ha upptäckt badorten.

Vill ha ett parkeringsförbud

Åsa samfällighetsförening har sökt om ett så kallat områdesförbud. Det innebär ett parkeringsförbud på delar av vägnätet.

LÄS MER: Parkeringsapparnas dolda avgifter: ”Kunde varit tydligare”

– Det handlar om delar av Åsa där det är stora problem vad gäller parkering. Jag har pratat med räddningstjänsten och de har ibland problem med att komma fram. Sen händer det att invånare har fått sina utfarter blockerade, säger Kenth Gamhed, som är ordförande i Åsa samfällighetsförening.

Han berättar att föreningen nu håller på att sammanställa parkeringsbekymret för att få ett begrepp om hur illa det är och på vilka platser.

Finns inget behov

Politikerna i tekniska nämnden har sagt nej till ett parkeringsförbud. I beslutet står det att ”förvaltningen bedömer att det finns ett litet allmänt behov av att reglera bostadsgatorna med lokal trafikföreskrift”.

LÄS MER: Så undviker du tjuvarna vid parkeringarna

– Vi får fortsätta att diskutera det här med politikerna. Vi måste kunna få en lösning på problemet. Jag förvånas inte över att det blev ett nej egentligen. Politikerna är ju inte här och ser hur det ser ut på somrarna, säger Kenth Gamhed.

Han säger att badgäster och andra som parkerar fel struntar i skyltar som parkeringsförbud.

– Kommunen är ibland här och sätter p-böter, men det är alldeles för sällan och det är inte konstigt. Kungsbacka kommun är ett stort område att kontrollera och de är nog inte tillräckligt många anställda. Det leder till att folk parkerar hur de vill. Det här kommer att fortsätta.

Är på plats flera gånger per dag

Emanuel Forsell, chef för bland annat parkering i Kungsbacka kommun, säger att personalen är på plats på badorterna dagligen under sommaren.

LÄS MER: Parkeringsbråk urartade – misstänks slagit man i huvudet med korg

– Ibland dessutom flera gånger på en dag, speciellt i Åsa. Vi har också kunnat se att det har fungerat betydligt bättre i Åsa den här sommaren än den förra även om det inte är perfekt, säger Emanuel Forsell.

Han menar att det viktigaste är att fordonen från räddningstjänsten kommer fram. Men att man i övrigt inte ska stå i vägen för utfarter, inte på gångbanor och inte på trottoarer.

Är ni för få p-vakter?

– Vi är sju vid full bemanning och det skulle jag säga är tillräckligt. Det gäller att ha en väldigt god kunskap om kommunen och det får man inte om man är inne extra bara över sommaren, säger Emanuel Forsell.

Han fortsätter:

– Vi kan inte trolla bort bilar och en bil med en gul lapp tar upp lika mycket tid som en bil utan gul lapp. Det handlar om att folk måste ändra sitt beteende.

Är det för billigt att felparkera i Kungsbacka?

– Jag vill inte tro att det är för billigt. Folk är mer medvetna, men det kan bli ännu bättre. Det är ungefär samma summor den här sommaren jämfört med den förra vad gäller felparkeringar. Vi försöker alltid ringa upp ägaren till den som står fel för att försöka få personen att flytta bilen, säger Emanuel Forsell.

LÄS MER: Guldhuset förgyller stadsbilden – Valands finkvarter gör debut

Monica Neptun (L) är ordförande i nämnden för teknik:

– I Åsa är det kommunal mark till stor del. Och samfällighetsföreningen kan besluta om detta själva på sin mark. Om vi skulle göra det på vår mark, så tar vi också på oss ansvaret att övervaka parkeringarna och det har vi inte resurser till. Andra vägföreningar använder ett eget bolag som patrullerar, säger Monica Neptun.

Riskerar inte det att bli dyrt för en förening?

– Jag kan inte svara på vad den notan går på.

Blir det inte orättvist om kommunen betalar för övervakning på vissa gator medan föreningar får betala för andra?

– Ja, visst. Det kan det absolut vara. Men vi har ju tagit ett politiskt beslut på att vi ska ha vägföreningar och inte kommunalt huvudmannaskap. Det stod inte vi i Liberalerna bakom.

Monica Neptun säger att man tar frågan på största allvar och att kommunen jobbar med att få fler kommunala p-platser och informationstavlor om var man kan hitta dessa parkeringar.

– Nästa sommar kommer det att vara ännu bättre skyltat. Men än så länge anser polisen och p-vakterna att parkeringar i Åsa inte är ett bekymmer.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.