Douglas McPherson bor i Åsa och får närmare till jobbet när Engelska skolan i Söderstaden är färdig. Foto: Mia Sandblom
Douglas McPherson bor i Åsa och får närmare till jobbet när Engelska skolan i Söderstaden är färdig. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Rektorn på Engelska skolan känner sig som hemma: ”Vi har en mer formell stil”

Rektorn för Engelska skolan är tillsatt, men lokalerna är fortfarande en byggarbetsplats. Douglas McPherson jobbar nu på distans med att hantera ansökningarna.
– Det är först till kvarn som gäller, säger han.

ANNONS
|

Douglas McPherson har arbetat på skolor i Göteborg i många år, och kommer senast från Engelska skolan i Johanneberg. Sedan förra veckan arbetar han närmare hemmet i Åsa. Då tillträdde han som rektor på den skola som håller på att upprättas i Söderstaden. Han har följt bygget när han tränat i simhallen intill. Från bassängen har han noterat att byggarbetarna jobbat sju dagar i veckan och allt ska stå färdigt i sommar. 960 elever kommer så småningom gå i lokalerna, även om målet för kommande hösttermin är 720.

– Vi börjar med f-7, och sedan växer högstadiet naturligt och då blir vi 960 elever från förskoleklass till nian, säger Douglas McPherson.

ANNONS
Douglas McPherson är skotte och känner sig hemma i den brittiska skoltraditionen, även om han bott i Sverige i drygt 25 år. Foto: Mia Sandblom
Douglas McPherson är skotte och känner sig hemma i den brittiska skoltraditionen, även om han bott i Sverige i drygt 25 år. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Tömmer ni de andra skolorna i närheten nu?

– Nej. Vi har elever som sökt från Frillesås, Fjärås, Kullavik, Anneberg, de kommer från hela kommunen. Vi har också ansökningar från Lindome, Mölndal och Göteborg, faktiskt, eftersom det är kö till skolorna i Göteborg.

Hur går antagningen till?

– Det är inga antagningsprov, utan det är först till kvarn som gäller. Nu har vi hört av oss till de första, och föräldrarna har ett tag på sig att svara ja eller nej. De flesta säger ja, men annars går frågan över till nästa. Kön växer varje dag nu när folk ser idrottsanläggningarna och skateparken här utanför.

Vad är det för skillnad på Engelska skolan och en vanlig skola?

– Vi följer den svenska läroplanen, men det är lite lugnare. ”Calm and clean”. Vi strävar efter studiero.

Det vill ju alla skolor ha, hur gör ni för att lyckas med det?

– Vi har ordningsregler som vi kör hårt med från början. Barnen står på rad och är tysta innan de går in i klassrummet, det är tyst och naturligtvis mobilfritt. Vi tilltalar lärarna med ”mister” och ”miss”. Vi har en mer formell stil än en svensk skola.

ANNONS

Fungerar reglerna bättre på Engelska skolan?

– Jag har själv varit rektor på en kommunal skola i fem år och det var jättebra men det här med studiero kommer mer naturligt här. Alla gör likadant, vi är konsekventa.

Vilket språk talas?

– Undervisningen är till 50 procent på engelska, och 50 procent på svenska. NO, matematik, idrott och engelska, naturligtvis, är på engelska. Resten på svenska, men det beror också på vilket språk läraren talar. Vi har lärare från Storbritannien, USA, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland. Det är inte svårt att hitta engelskspråkiga lärare här omkring. Många är gifta med personer som arbetar på stora företag som Astra Zeneca eller Volvo.

Använder ni er av någon särskild pedagogik?

– Nej. Men vi har höga krav på lärarna, precis som på eleverna. Vi samarbetar med föräldrarna och har föräldraråd en gång i månaden. Dessutom är planen att låta skolan vara en del av samhället. Vi vill få in aktörer inom idrotten till exempel, och samarbeta med dem.

Kommer ni ha skoluniform, som i brittiska skolor?

– Nej, men vi har ”dresscode”. Ingen keps eller jacka i klassrummet, inga tröjor med fula ord som tryck. Jag har själv slips varje dag.

ANNONS

Var kommer du själv ifrån?

– Jag är från Skottland, även om jag har bott i Åsa längre än på något annat ställe i mitt liv. Det händer att jag saknar Skottland. Främst familjen förstås, men också maten och de höga bergen. Men jag bor nära havet här också och naturreservatet i Sandsjöbacka påminner en del om naturen i Skottland.

Mia Sandblom

mia.sandblom@kungsbackaposten.se

Douglas McPherson

Ålder: 55.

Bor: Åsa.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Rektor på Engelska skolan i Kungsbacka.

Intressen: Idrott, framförallt simning.

Läs mer: Första spadtaget på Engelska skolan

Läs mer: Så slår Engelska skolan mot övriga skolor

Läs mer: Lärare oroliga för Engelska skolan

ANNONS