Rekordbidrag till stadsodlare – får 900 000 i EU-pengar

Vinden har vänt för Kungsbackas första tillsammansodling. Platsen på Tingberget fick bakslag av kommunen. Men nu har man hittat en ny plats och projektet får dessutom nästan 900 000 i EU-stöd.
– Vi vill inte att det ska kosta pengar, alla som vill kan vara med, säger Sara Alpsten, på Kungsbacka Tillsammansodling.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Nu är det klart att Kungsbacka får sin första stadsodling. Och den blir mer än dubbelt så stor än planerat. Från 2000 kvadratmeter till 5500 kvadratmeter ängsyta på Kungsgärdet vid Elof Lindälvsgymnasiet.

– Drömmen och visionen som vi har haft, har nu blivit väldigt stor. Det finns inte lika stora begränsningar i marken eller till omkringliggande fastigheter utan nu kan vi verkligen skapa tillsammans på ett kreativt sätt, säger Sara Alpsten, på Kungsbacka Tillsammansodling.

”Kämpat och stångat oss fram”

Stadsodlingen, som kallas för Kungsgärdets byaodling, har dessutom fått projektstöd på 885 000 kronor från fonden Lokalt ledd utveckling Halland.

Det är ett projektstöd med EU-medel och statliga medel, som ska stötta initiativ från samhällsentreprenörer som arbetar med att öka sociala innovationer.

ANNONS

– Det känns helt fantastiskt. Vi har verkligen kämpat och stångat oss fram, nu äntligen släpper det. Det blev som vi hoppades på, alla som vill kan vara med och vi vill inte att det ska kosta pengar att vara med, säger Sara Alpsten och fortsätter:

– Med det här stödet kan vi även hålla gratis föreläsningar om exempelvis jord, mikroliv, biologisk mångfald, sticklingar och biodling för allmänheten.

Arrendeavtal med Aranäs

I ett och ett halvt år har de kämpat för att få till en stadsodling i Kungsbacka, där planen var att den skulle ligga på Tingberget mittemot Kungsbackaskogen. Men det var inte möjligt enligt kommunen att bevilja bygglov för att kunna bedriva odling på allmän platsmark.

I stället fick Tillsammansodlingen erbjudandet om ett arrendeavtal med Aranäs på tre år som sedan förlängs, förklarar Sara Alpsten. Och planeringsarbetet är i full gång, just nu är den ideella föreningen tio personer.

– Vi gör så mycket som vi kan och klarar av. Vårat mål är att ha 40-50 aktiva odlare inom loppet av tre år. Sen har ju platsen potential att växa om vi skulle bli ännu fler. Vi vill också skapa samlingsytor, gångstråk och plantera en fruktträdsallé för allmänheten.

”Hela kretsloppet på en och samma plats”

Under våren ska 200 kvadratmeter odlingsbäddar skapas och tanken är att odla sin egna ekologiska mat. Även planer att samarbeta med gymnasiet och skolor, förskolor i kommunen finns.

ANNONS

– Vi vill sprida budskapet om cirkulär, ekologisk odling, där vi inte bara tar av jorden utan också ger tillbaka. Det ska vara hela kretsloppet på en och samma plats. Exempelvis genom att ta vatten till odlingen från ån, vi tittar på solcellslösningar för det som behöver el. Platsen ska formas av människorna som är där, säger Sara Alpsten.

Hon fortsätter:

– Alla som vill är välkomna att vara med. Även alla idéer på hur vi ska utveckla platsen är välkommet och om det finns intresserade samverkanspartners är det bara att höra av sig.

LÄS MER:Han förlorade allt i sjukdom och missbruk – nu växer företaget och grödorna

LÄS MER:Hon har skapat en annorlunda trädgård: ”Som en gömd oas”

LÄS MER:Veteraner, gröngölingar och politiker flockades runt fröerna

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS