Regionpolitikernas tjänsteresor – kör bil tio varv runt jorden

Tio varv runt jorden. Så mycket reste regionpolitikerna i Halland i tjänsten 2019 enligt SVT:s Uppdrag granskning där ett flertal politiker från Kungsbacka blev konfronterade.
– För egen del kan jag konstatera att arvodesregler och reseersättningar aldrig varit en drivkraft att engagera mig i politiken, kommenterar Benny Strandberg (KD), som toppade reselistan.

ANNONS
|

Nästan 420 000 kilometer, eller drygt tio varv runt jorden, blev den totala mätarställningen för regionpolitikerna i Halland 2019. Detta enligt SVT:s Uppdrag granskning. I programmet De okända tittade man närmare på hur regionpolitiker disponerar skattemedel. Till bilåkande politiker betalade regionen ut strax under 830 000 kronor, samtidigt som endast 71 000 kronor gick ut till ersättning för resor med kollektivtrafik.

Går att försvara

Christian Johansson (M) var den av Kungsbackas politiker som 2019 hade den tredje största reseersättningen från regionen: 19 482 kilometer stannade mätaren på. Att det blir en del onödigt resande, det håller han med om. Men samtidigt anser Christian Johansson att det går att försvara bilresandet.

ANNONS

– Grejen är att vi har ju möten runtom och överallt. Det är inte alltid som kollektivtrafiken fungerar optimalt om vi ska åka till Halmstad för möten. Vi är de som har längst att åka. Hade man vänt på det så hade de från Halmstad fått resa hit, säger han.

Men med pandemi och alla nya mötesformer i ryggen – hade det inte gått att jobba mer på distans?

– Jo, det tycker jag. Jag har själv exempel på där man suttit åtta timmar på tåg till Stockholm för ett möte på 1,5 timma. Och det känns ju helt vansinnigt.

– Å andra sidan finns det en stark poäng med att ha fysiska möten. När man har digitala möten är det inte alltid alla kommer till tals på ett naturligt sätt, och att få kunna göra sin röst hörd är väldigt viktigt. Men visst, jag tror nog att omkring 20-30 procent av alla möten med fördel skulle kunna hållas digitalt, säger Christian Johansson.

UG-reportern: ”Rörde sig om mycket resor”

Regionpolitikernas bilresor i tjänsten var enligt Uppdrag granskning inget som man på förhand valt att fokusera på.

– Just det här med bilåkandet kom sig av att vi begärde ut alla ersättningar och arvoden till politiker från regionen. Då såg vi att det var mycket reseersättningar, så pass mycket att vi kände att vi ville titta närmare på saken, berättar Staffan Florén Sandberg, journalist på Svt.

ANNONS

Året som Uppdrag granskning valt att titta på är 2019, det med anledning av att man försökte få ett normalår, det vill säga när det inte varit pandemi.

– Den spontana känslan var att det rörde sig om mycket resor då vi jämförde mot de mål som politikerna själva har satt. Det här är ju något de själva styr över. Och i en stad som Kungsbacka är det klart att man har möjlighet att ta pendeln i stället för bilen, säger Staffan Florén Sandberg.

Inte stött på tidigare

En annan sak som fick de granskande reportrarna att höja på ögonbrynen, var det faktum att heltidspolitiker överhuvudtaget får ersättning för att resa till jobbet.

– Det är något som jag tror är unikt för Region Halland och inte som vi har stött på tidigare. Och vad är det egentligen som säger att politiker ska få betalt för att ta sig till jobbet medan tjänstemän inte får det?, säger reportern.

Strandberg (KD): ”Söderut blir det värre”

Den politiker i Kungsbacka som fick ut mest i reseersättning 2019 var Kristdemokraten Benny Strandberg som räknade in 25 900 kilometer bilkörning i tjänsten.

– Det stämmer att jag använder bilen då jag tar mig till min arbetsplats i Halmstad. Vid möten i Göteborg tar jag självklart pendeln som går direkt till centralstationen. Söderut blir det värre då det för mig innebär byten, väntan och tid att gå, svarar Strandberg i ett mejl till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Av den anledningen hade jag heller ingen aning om vilka arvodesregler som gällde innan jag tackade ja till uppdraget. Benny Strandberg (KD)

Skälen till att det övervägande blir bilen i resor till Halmstad, motiverar Benny Strandberg, är dels att det sparar mycket tid. Men även andra aspekter spelar in, enligt politikern.

– Det ena är tidsbesparande, då jag när allt flyter som bäst sparar minst två timmar per dag med bil. Andra skälet är att jag i bilen kan prata ostört med mina jobbsamtal. Inget huvudskäl men ändå ett plus. Det tredje skälet är att jag får mer tid för min familj och mina barnbarn. Fjärde skälet är att jag är heltidspolitiker och har bland de längsta resvägarna.

– Som det var år 2019, det år UG granskat, så blev det oftast tre dagar i veckan i Halmstad och övrigt på annan plats eller arbete hemifrån, förklarar han.

Enligt UG är det få regioner där politiker får betalt även för resan till jobbet. Hur kommer det sig att ni har detta upplägg inom Region Halland?

– Hur det kommer sig för Hallands del vet jag ej, jag var inte med i Hallandspolitiken då dessa beslut togs. Jag har fått till mig att det ligger en demokratiaspekt i detta förhållningssätt. Halland är en lång och smal region, med stora skillnader mellan förtroendevaldas avstånd till förrättningsorten. För att kompensera detta har man valt denna modell.

ANNONS

Har följt reglerna

Risken, menar Benny Strandberg, skulle annars kunna bli så att Halmstad blir överrepresenterat i Regionstyrelsen då arbetsdagarna kan bli väldigt långa, restiden inräknat.

– För egen del kan jag konstatera att arvodesregler och reseersättningar aldrig varit en drivkraft att engagera mig i politiken. Av den anledningen hade jag heller ingen aning om vilka arvodesregler som gällde innan jag tackade ja till uppdraget. De regler som är beslutade har jag följt.

Samtidigt är Benny Strandberg av uppfattningen att det med erfarenhet av pandemin i ryggen, kan gå att minska bilresandet.

– De senaste två åren med pandemi har gett oss många lärdomar. Bland annat vet vi nu att det går alldeles utmärkt att mötas digitalt vid vissa typer av möten. Vi är mer restriktiva i dag vid val av mötesplats, digitalt eller fysiskt möte.

LÄS MER:Kommunen om branden: ”Skulle ändå rivas”

LÄS MER:Drama när politikerna svängde – IFK Fjärås får borgen på två miljoner: ”Fantastiskt”

LÄS MER:Debatten som stal showen: ”Den finaste motionen som skrivits i församlingen”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS