Regionens råd inför påsken – i spåren av smittrekordet

Under förra veckan steg antalet smittade till 2155 i Halland, den högsta siffran sedan pandemins början. Nu varnar regionen för ytterligare spridning i samhället och manar till försiktighet i påsk.
– Man ska helst inte träffa de man inte träffar till vardags, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Stämningen var allvarlig under Region Hallands presskonferens under onsdagen. Smittläget i regionen är det högsta sedan pandemins början och med en allt högre andel smittade ökar också risken att ännu fler smittas.

– Tyvärr blir det en sådan effekt, ju fler som smittats desto fler kan föra smittan vidare. Därför är risken att få covid-19 väldigt stor just nu och vi måste hjälpas åt att begränsa spridningen, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare.

En annan orsak som hon ser bidrar till det höga antalet smittade är att den mer smittsamma brittiska varianten av viruset förekommer i allt högre utsträckning. Sedan ligger det mycket i hur väl rekommendationerna efterlevs för att minska smittspridningen ute i samhället.

ANNONS

Bland de som smittas ses nu främst personer i arbetsför ålder från 20 till 60 årsåldern, smittan ökar även bland barn och unga men inte lika mycket.

Enligt den senaste kommunrapporten har upp till 6397 personer bekräftats smittade i Kungsbacka, sedan 17 mars har det skett en ökning med 428 personer.

LÄS MER:Johanna Wiechel-Steier på Region Halland om året med corona

Allt fler yngre kräver intensivvård

I och med att en stor andel av den äldre befolkningen i regionen kunnat få vaccin är det nu också de yngre åldrarna som främst söker vård för covid-19 på regionens sjukhus.

Men att det skulle innebära att färre kräver intensivvård är inte fallet enligt chefsläkare Daniel Wide, överläkare vid infektionskliniken på Hallands sjukhus.

– Vi ser inte att de som kommer in är friskare, vilket man kan tro när medelåldern är lägre, utan vi har behövt utöka våra intensivvårdsplatser. Därför behöver vi också ställa in operationer. Vi befarar att det kan bli värre framöver, säger han under presskonferensen.

De som har operationer inbokade uppmanas att inte kontakta vården, utan de kommer att kontaktas enskilt om deras operation ställs in.

LÄS MER:Under pandemin har misshandlade kvinnor i hemmet blivit fler

Varnar för högt tryck på sjukvården

Vården påverkas just nu märkbart av pandemin och trots att det i dag finns en större kunskap kring hur man kan behandla sjukdomen är förloppet ofta oförutsägbart för läkarna.

ANNONS

– Vi behöver vara vaksamma på alla patienternas tillstånd. Vi kan vända förloppen i många fall men har fortfarande ingen mirakelmedicin, säger Daniel Wide.

Han oroar sig över att smittspridningen är så pass omfattande just nu i regionen. Bland de som dyker upp på sjukhuset är de flesta nu i alltifrån 30 årsåldern och uppåt.

– Vi kan ju alla följa hur smittspridningen ökar och vi vet att när vi ser fler smittade ute i samhället så kommer belastningen på sjukhuset öka inom två veckors tid ungefär. Vi vet att vi kommer märka av det här på sjukhuset, säger han.

LÄS MER:Coronasjuka Jens upprörd över demonstrationen: ”Jag blir förbannad”

Råden inför påsken

Nu hoppas han att hallänningarna tar till sig av de råd och rekommendationer som finns för att vända utvecklingen, trots att det snart är påsk.

– Jag tror alla vet hur man minskar smittspridningen, även nu när vi har ett ännu mer smittsamt virus där ute. Då behöver man minska kontakten med de man vanligtvis inte umgås med, säger Daniel Wide.

Daniel Wide är överläkare på infektionskliniken vid Hallands sjukhus, han befarar att situationen kan bli värre framöver.
Daniel Wide är överläkare på infektionskliniken vid Hallands sjukhus, han befarar att situationen kan bli värre framöver. Bild: Roger Larsson

Det är också något som smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo instämmer med när hon går igenom läget inför påskhelgen och det firande som det vanligtvis innebär.

– Samma råd gäller under påsken som hela tiden annars. Det är en högtid och man önskar ju få träffa vänner och släkt, men man ska helst inte träffa de man inte träffar vardagsvis. Utanför sin bubbla riskerar smittan att spridas, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Skilda världar – i Varberg får gravida gå hem

Över 60 000 givna vaccindoser

Hon uppmuntrar till att man träffas utomhus och betonar också betydelsen av att även de som redan är vaccinerade tar hänsyn till restriktionerna. Detta eftersom man fortfarande kan bli lindrigt sjuk och sprida smittan vidare.

Hittills har upp till 63 141 doser vaccin getts i regionen och nu fortsätter arbetet med att boka in nya personer. Bland de äldsta är vaccinationsgraden hög men sjunker snabbt i de lägre åldersgrupperna där också smittan är som störst.

Om det kan komma att bli en nedåtgående trend inom kort är enligt smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo svårt att säga, men med en ökad vaccination och varmare väder hoppas hon på en ljusning.

– Vi vet att viruset sprids sämre när det är varmare ute. Utöver det är det genom vårat beteende som vi alla kan påverka att kurvan vänder neråt. Vaccinationerna ger oss också andra förutsättningarna att hantera smittspridningen, säger hon.

LÄS MER:Nicklas hyllning till alla människor bakom coronastatistiken

Påskhälsning från landshövdingen: ”Tack för att ni kämpar”

Även landshövding Brittis Benzler tackade hallänningarna i ett pressmeddelande under onsdagen för att de fortsätter att kämpa med att hålla nere smittspridningen.

”Påsken och andra stora högtider närmar sig och då vi brukar träffas och umgås med familj och vänner. Tyvärr kommer inte heller denna tid bli som vanligt. Är det något det här året har lärt oss så är det att vi kan umgås på nya och kreativa sätt och också följa restriktionerna. Fortsätt med det! Umgås utomhus, besök gärna något av våra fantastiska naturreservat i länet och fortsätt vara omtänksamma på avstånd. Tack för att ni kämpar. Varje insats spelar roll.”

ANNONS
ANNONS