Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Region Halland stänger provtagning för allmänheten

Förra veckans 30 000 covidprovtagningar i Halland var nytt rekord och testtrycket ser inte ut att vika. Trots extern analyshjälp får Region Halland inte ner svarstiderna. Därför pausar regionen nu provtagningen för allmänheten under helgen.

Efter förra veckans rekordnivåer har det fortsatt välla in covidprover. Analyskapaciteten hos Region Halland är precis som i övriga landet mycket ansträngd.

I Region Kronoberg togs tidigare i veckan beslut om att pausa all provtagning för allmänheten då kapaciteten för att skicka fler PCR-test på analys slagit i taket.

Tillfälligt stopp för provtagning

Region Halland väljer nu att gå samma väg. Just nu väntar över 10 000 hallänningar på provsvar. Under helgen den 22–23 januari kommer därför inga test kunna hämtas eller lämnas in i Halland.

– Vi har ett stort inflöde av personer som provtagit sig och vår analyskapacitet räcker inte till. Trots extra resurser klarar vi inte av att hantera alla de prover som kommer in, säger Karin Hesselgard, förvaltningschef för Närsjukvården Region Halland och ansvarig för självprovtagningen.

Hon förklarar:

– Vi har en grundkapacitet och prioriterar i första hand vårdpersonal och patienter. För all självprovtagning har Folkhälsomyndigheten tilldelat alla regioner en kapacitet, men den kapaciteten räcker inte till. Och vi kan heller inte hantera det i vår egen verksamhet.

Regionens vädjan: Följ rekommendationerna

Stoppet är tillfälligt. På måndag planerar Region Halland att ha öppet självprovtagningen igen som vanligt.

Men för att regionen ska lyckas komma i kapp med provtagningen vädjar man till allmänheten att följa Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.

– De som ska provta sig är de som måste gå till arbetet. De som kan arbeta hemma rekommenderas att stanna hemma och inte provta sig. Om invånarna följer detta så kommer det resultera i ett mindre antal prover som kommer in till oss – och vi hoppas att det blir så, säger Karin Hesselgard.

Kan det bli aktuellt med ett längre stopp än nu under helgen?

– Enligt vårt beslut ska provtagningen vara i gång igen på måndag, men vi följer detta timme för timme för att se hur inflödet ser ut. Vi har också en väldigt stor tilltro till att invånarna följer Folkhälsomyndighetens nya provtagningsrekommendationer.

Finns det en risk att man inte vet hur stor smittspridningen är om man trappar ner provtagningen?

– Vi vet att det är hög smitta i hela landet, det är konstaterat. Men vi behöver prioritera vissa grupper för provtagning. Det handlar om medicinska riskgrupper, personer som ska opereras, personal inom hälso- och sjukvård, inom den kommunala vården samt skolorna, svarar Karin Hesselgard och fortsätter:

– Beslutet är fattat i samråd med smittskyddet. Vi behöver få andrum för att kunna analysera alla prover som inkommit och se till att de som provtagit sig också ska få svar.

Fördröjda svarstider

Just nu är snittsvarstiden tre–fyra dygn men många får vänta längre. Enligt Region Halland kommer det dröja en tid innan man är i kapp och alla provsvar kan skickas ut inom de utlovade tre dygnen.

Fakta: Nya rekommendationer för provtagning

Endast de som behöver vara fysiskt på sin arbetsplats samt elever i grundskola och gymnasium ska provta sig om de får symptom på covid-19.

Personer som jobbar hemma eller inte jobbar alls ska hålla sig hemma i minst fem dagar vid symptom. Man ska vara feberfri i minst två dagar och må bra innan man träffar andra personer.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Region Halland