Regeringen vill införa vaccinbevis

Från och med 1 december planerar regeringen att införa vaccinbevis för större evenemang, det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens under onsdagen.
– Jag är positiv till det. Idrotten ska inte vara någon frizon, vi ska se till att vi kan anordna säkra arrangemang, säger Johan Falk, klubb- och marknadschef Aranäs HK.

ANNONS
|

Under onsdagen fick regeringen en så kallad hemställan från Folkhälsomyndigheten om att införa vaccinationsbevis.

– Folkhälsomyndigheten ser ett behov av att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra att personer som är ovaccinerade samlas i större grupp. De vill att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer begränsas. Om vaccinationsbevis användas ska begränsningarna inte gälla, sa Lena Hallengren.

LÄS MER:Arbetade i padelhall – fick glasskiva över sig

Ska införas från 1 december

Regeringen kommer att gå vidare med förslaget och planen är att de nya reglerna ska börja gälla 1 december.

– Att kunna använda vaccinationsbevis som ett alternativ till nya restriktioner har varit något regeringen har förberett för länge, säger Amanda Lind (MP), Kultur- och demokratiminister.

ANNONS

Bakgrunden till Folkhälsomyndighetens begäran är att man sett att smittspridningen ökat i Europa och bedömningen är att den kan komma att öka även i Sverige.

LÄS MER:S-toppar till attack mot Alliansens hårdare tag-linje: ”Politiker ska följa lagen”

I praktiken innebär förslaget att Folkhälsomyndigheten inför nya restriktioner, men arrangemang som använder vaccinationsbevis kommer att undantas från restriktionerna.

När Kungsbacka-Posten når Aranäs HK:s klubb- och marknadschef, Johan Falk, sitter han på spelarbussen på väg till onsdagkvällens bortamatch mot IFK Kristianstad.

– Jag är positiv till det, säger han om vaccinationsbevisen och fortsätter:

– Idrotten ska inte vara någon frizon, vi ska se till att vi kan anordna säkra arrangemang.

LÄS MER:Här dekoreras Kungsbacka inför julen: ”Allt tänds samtidigt”

”Ser det inte som en konstig grej”

Vaccinationsbevisen föreslås alltså införas från 1 december och det första tillfället där det kan bli aktuellt för handbollsklubben är vid matchen hemma 9 december mot Hallby.

– Det klart att det kräver mer av oss som arrangör, att vi dubbelkollar att alla har det. Jag ser det inte som en konstig grej, du visar biljetten digitalt och samtidigt covidbeviset. Jag hoppas att det blir smärtfritt och inte påverkar oss negativt, säger Johan Falk.

Även Kungsbacka Teater påverkas om krav på vaccinationsbevis införs, men kan inte lämna några besked eller kommentarer på onsdagseftermiddagen. Det första föreställningen som påverkas för teaterns del blir i så fall Jonas Gardells ”Queen och fucking everything” som spelas söndag 5 december.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS