Regeringen presenterar stödpaket för prishöjningar

Regeringen lanserar ett stödpaket på grund av kriget i Ukraina. Bland annat ska skatten på bensin och diesel sänkas tillfälligt – och alla bilägare ska få en tusenlapp i engångsstöd.
– Vi har priser nu som är exceptionella, på både diesel och bensin, säger finansminister Mikael Damberg (S).

ANNONS
|

På måndagen presenterade regeringen ett stödpaket för att möta prisuppgångarna på bland annat drivmedel och el. Finansministern poängterade att det är Rysslands agerande som ligger till grund för de höjda priserna den senaste tiden.

– Hushållen kommer behöva räkna med högre priser, samtidigt ser vi stora osäkerheter, säger finansminister Mikael Damberg (S) under presskonferensen.

Stödpaketet ligger på omkring 14 miljarder kronor, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det här är ett kraftfullt åtgärdspaket på kort sikt, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Bland annat kommer skatten på diesel och bensin sänkas tillfälligt, mellan den 1 juni och 31 oktober i år ska priset vid pumparna bli 1,30 kronor lägre.

ANNONS

Åtgärdspaketet innehåller även ett engångsstöd till bilägare på 1 000 kronor. För bilägare som bor i utpekade gles- och landsbygdsområden blir engångsstödet på 1 500 kronor. Stödet utgår för maximalt en bil per person, poängterar finansministern.

– Kriget kommer att påverka oss, även ekonomiskt. Vi måste vara beredda på att vara uthålliga. Det är priset vi kommer betala för frihet, trygghet och säkerhet.

Finansministern meddelade även att regeringen avser att höja bostadsbidraget till barnfamiljer tillfälligt under nästa halvår.

– Hushåll med svag ekonomi har svårast att möta de prisuppgångar vi ser nu, säger Mikael Damberg (S).

Regeringens stödpaket innehåller:

• Tillfälligt sänkt skatt på diesel och bensin

• Särskild drivmedelskompensation till privatpersoner

• Ytterligare medel till klimatbonus

• Elpriskompensation

• Tillfälligt höjt bostadsbidrag

• Förändringar i reseavdraget

ANNONS