Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen föreslår lättnader för dyra elräkningar

Regeringen föreslår lättnader med max 2000 kronor i månaden för hushåll som drabbas av de dyra elpriserna just nu. Det meddelade Mikael Damberg (S) och Khashayar Farmanbar (S) på en pressträff under onsdagsmorgonen.

Finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) kallade till pressträff under onsdagsmorgonen. Anledningen var de höga elpriserna som drabbar många hushåll i landet just nu.

Under pressträffen meddelade ministrarna att regeringen föreslår lättnader med max 2000 kronor i månaden för de drabbade hushållen.

Lättnaderna gäller för elräkningar i december, januari och februari.

– Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation, säger finansminister Mikael Damberg.

Han berättar att elpriskompensationen omfattar 1,8 miljoner hushåll.

”Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De som tillhör den den högsta nivån, alltså använder över 2000 kWh per månad, kan få en ersättning på max 2000 kronor per månad.

– Vi har väldigt höga elpriser i Sverige och Europa just nu. Regeringen tar situationen på största allvar, säger finansministern.

Det rör sig om en retroaktiv ersättning till hushållen. När pengarna kommer betalas ut är oklart.

Kyla, låg vindkraftsproduktion, höga bränslepriser i Europa och högre efterfrågan på el bidrar till stigande elpriser. Samtidigt har förra veckans hastiga stopp på Ringhals 3 gjort elförsörjningen mer osäker, vilket kan leda till högre priser, skriver Göteborgs-Posten.