Lars Person, verksamhetschef och Darian Demierre, ekonomi- och marknadsföringsansvarig är oroliga inför framtiden. Förut fick de deltagare med ersättning från Arbetsförmedlingen men nu har privata aktörer tagit över arbetsförmedlandet och då får de inga nya deltagare.
Lars Person, verksamhetschef och Darian Demierre, ekonomi- och marknadsföringsansvarig är oroliga inför framtiden. Förut fick de deltagare med ersättning från Arbetsförmedlingen men nu har privata aktörer tagit över arbetsförmedlandet och då får de inga nya deltagare. Bild: Ellinor Svensson

Reformeringen av Arbetsförmedlingen slår hårt mot sociala företaget

Det arbetsintegrerade sociala företaget K2C i Kungsbacka försöker få människor som står längst ifrån arbetsmarknaden ut i arbete. Men nu slår privatiseringen av Arbetsförmedlingen hårt mot företaget, de står utan nya deltagare.
– Nu är vi oroliga inför den här säsongen, om vi kommer att klara oss till nästa år. Vi har massa tomma platser, säger verksamhetschefen Lars Person.

ANNONS
LocationKungsbacka||

I januariavtalet 2019 enades Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet om att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden. Det resulterade först i att mer än hälften av myndighetens kontor las ner och anställda blev uppsagda. Men redan under samma år fick man återanställa och öka närvaron på flera orter igen.

Reformeringen innebar också att arbetsförmedlandet inte längre ska ligga på myndigheten utan fördelas till privata aktörer. Ett nytt system har tagits fram, Rusta och matcha, där de fristående aktörerna ska rusta upp den arbetssökande inför arbete.

I början på året avgick Arbetsförmedlingens analyschef bland annat på grund av att nya systemet slår hårt på långtidsarbetslösa. Enligt en artikel från Dagens Industri råder det konflikter i toppskiktet på myndigheten kring detta och analyschefen uppger att: ”matchningstjänsten Rusta och Matcha fungerar dåligt för dem som varit arbetslösa länge.”

ANNONS

Arbetsträningsplatserna gapar tomma

Eldsjälen bakom företaget, K2C (Kungsbacka andra chansen), Lars Person, märker av konsekvenserna av att privata aktörer tagit över arbetsförmedlandet. De får inte längre deltagare tilldelade direkt från Arbetsförmedlingen.

– Vi tar in människor som står längst från arbetsmarknaden, långtidsarbetslösa eller med funktionsvariationer som får komma hit och arbetsträna. I början hade vi fullt med deltagare och efterhand har vi kunnat anställa många av dem, vilket är vårt mål. Men problemet är att vi inte får några nya deltagare. Vi har massa tomma platser som vi hade kunnat fylla med folk, säger han.

Oron inför nästa säsong: ”Om vi kommer klara oss”

De är ett så kallat ASF-företag, som står för arbetsintegrerande sociala företag, verksamheter vars syfte är att integrera människor i arbetsmarknad och samhälle. Det innebär också att pengarna som de får in i huvudsak återinvesteras tillbaka i företaget.

– Man gör inte det här för att tjäna några pengar. Jag har själv gått in i väggen och vet hur viktigt det är att komma i sysselsättning, vara en del av samhället. Här arbetar man 100 procent av sin egen förmåga, för vissa kan det vara att komma till jobbet och ta en kaffe, säger han.

Verksamheten som startades 2017 ger nytt liv till gamla cyklar, kläder och värnar om återbruk i stort. Lars Person beskriver verksamheten som att den ”ger människor och prylar en andra chans”.

ANNONS

– Men det är ingen som köper cykel på vintern. Räddningen då har varit att vi kunnat ha många som arbetstränar i bland annat syateljén. Nu är vi oroliga inför den här säsongen, om vi kommer att klara oss till nästa år, säger han.

Så funkar det nya systemet Rusta och matcha

  • Den arbetssökande får välja mellan privata aktörer och få hjälp med utbildning eller hjälp att söka jobb.
  • Målgruppen är bred, en stor del av deltagarna står långt från arbetsmarknaden.
  • Deltagaren är hos leverantören upp till 12 månader.
  • Stödet ska anpassas efter varje individs behov och förutsättningar.
  • Aktören ska erbjuda olika aktiviteter som är kopplade till arbete eller studier och är tänkta att stärka deltagarens förutsättningar att få och behålla ett arbete.
  • Tjänsten är en arbetsförberedande insats där Arbetsförmedlingen tätt följer deltagarens utveckling hos leverantören och aktivt tar ställning till innehåll, längd, upptrappning.

Källa: Arbetsförmedlingen

Behöver deltagare för lön och hyra

Företaget har lovordats och prisats av kommunen, bland annat vann de Hållbarhetspriset 2021. Men de behöver deltagare med ersättning för att kunna gå runt och betala hyra och lön till de anställda.

– Alla är överens om att det här är en bra grej och politikerna har sagt att de ska stödja oss men ingenting har hänt. Vi hade kunnat få samma villkor som andra ideella verksamheter i kommunen, där kommunen skickar personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Man ser vilken enorm skillnad det gör för de som kommer hit, när självförtroendet växer och antingen går de vidare eller stannar kvar här. Det är förbannat roligt. Jag önskar bara att vi slapp tigga om deltagare och ligga sömnlösa på nätterna.

Arbertsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbertsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Bild: Fotograf Kristian Pohl Regeringskansliet

Ministern: ”Samverkan mellan dessa aktörer ska fördjupas”

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) säger att ett av regeringens högst prioriterade mål är att knäcka långtidsarbetslösheten.

– Fler behöver få den ekonomiska frihet och känsla av samhörighet som ett jobb innebär. De arbetsintegrerade företagen har en viktig del i detta arbete. Genom att skapa arbetsplatsnära aktiviteter såsom praktik och arbetsträning kan dessa företag bidra till värdefull arbetslivserfarenhet för dem som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden, skriver Eva Nordmark i ett mejl till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Arbetsförmedlingen och idéburen sektor har nyligen tecknat en nationell överenskommelse där de slår fast att samverkan mellan dessa aktörer ska fördjupas och utvecklas. Regeringen kommer att följa detta arbete med stort intresse.

Mattias Nilsson har arbetat på K2C sedan starten, han började först med arbetsträning men nu har han fast anställning.
Mattias Nilsson har arbetat på K2C sedan starten, han började först med arbetsträning men nu har han fast anställning. Bild: Ellinor Svensson

Fick fast jobb efter arbetsträningen

Mattias Nilsson har arbetat på K2C sedan starten för fem år sedan. Han arbetstränade först men nu är han en av de 14 fastanställda på företaget.

– Jag sökte och sökte och sökte jobb men fick inget. Det har varit svårt att få jobb för jag klarade inte allting på gymnasiet så jag har inte fullständiga betyg. Jag hade lätt för språk och sånt men andra saker var svårare.

För honom har K2C betytt väldigt mycket. Innan han fick jobb här var han långtidsarbetslös i fem år.

– Från början hade jag social fobi, ångest och oro men det har blivit mycket bättre. Här har jag fått valmöjligheter och har kunnat anpassa det efter hur mycket jag klarar av och ta pauser när jag inte orkade. Det är en fördel om man jämför med andra arbetsplatser.

”Hoppas att vi får finnas kvar länge”

Nu står han i kassan och hjälper kunderna som kommer in, något som han tidigare aldrig kunde tänka sig att göra.

– Förut så undvek jag att gå till affären på dagarna för jag ville inte stöta på någon. Jag hittade på undanflykter för att slippa gå ut och stöta på någon granne. Men jag har utvecklats och nu vågar jag prata med folk.

ANNONS

Mattias Nilsson berättar hur han vände på varenda krona när han var arbetslös. Han är glad över att ha lön och ha möjlighet att kunna spara pengar.

– Nu kan man unna sig en fin entrecote någon gång, det kunde jag inte förut, då var det tonfisk i burk för att ha råd med hyran, säger han och fortsätter:

– Det här har räddat mig. Jag hade antagligen mått väldigt dåligt, kanske fortfarande varit arbetslös och suttit hemma och spelat dator om jag inte hade börjat här. Jag hoppas att vi får finnas kvar länge.

Kritiserar systemet: ”Sitter bara hemma och söker jobb”

Johan från Kungsbacka, som egentligen heter något annat, var fram tills årsskiftet på K2C och arbetstränade. Han hade varit där i ungefär ett och ett halvt år men så kom beskedet från Arbetsförmedlingen att han skulle förflyttas till tjänsten Rusta och matcha.

– De sa att det hade gått för lång tid. Men nu sitter jag bara hemma och söker jobb. Förut hade jag i alla fall det sociala och sökte jobb. Jag fick rutiner, gick upp på morgonen kände mig som en del av arbetslivet helt enkelt.

I ett halvår har han nu varit hos aktören och han söker mellan 10-20 jobb i veckan. Men han tycker inte att det nya systemet med Rusta och matcha är rätt väg att gå, och menar att det finns oseriösa företag som vill tjäna pengar på den som är arbetslös.

ANNONS

– Hon första aktören jag var hos fick jag ingen hjälp alls så jag bytte. Nu är det okej men jag är rätt säker på att det här inte funkar. Den enklaste vägen att få jobb är via kontakter och praktik. Visst man kan få ett jobb om man söker men då måste man också ha lite tur och få komma på intervju, säger han och fortsätter:

– En bättre lösning hade varit att jag hade fått vara kvar på K2C några dagar i veckan och sen fått hjälp att söka jobb de andra dagarna. Man tappar bort dagarna när man bara sitter hemma. Det hade varit bättre om man kunde kombinera arbetsträning med att söka jobb, det blir en väldigt stor omställning för en person som varit arbetslös länge om man sen skulle få ett jobb.

Arbetsförmedlingen: ”Påverkar egentligen inte”

Mikael Sturesson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Halland anser att arbetsintegrerande företag fortfarande kan nyttjas, fastän Arbetsförmedlingen håller på att reformeras.

– Vi har flera upphandlade tjänster där privata aktörer utför insatser för AF:s räkning exempelvis Rusta- och matcha samt INAB (introduktion till arbete). Den sistnämnda vänder sig till personer som står allra längst ifrån arbetsmarknaden. Det påverkar egentligen inte ASF-företagen att det nu sköts privat.

ANNONS

Finns det risk att det blir konkurrenssituation om de som är arbetslösa?

– Nej, det kan jag inte säga. Inom Rusta- och matcha-tjänsten kan det finnas en viss konkurrenssituation då där finns flera aktörer att välja på. Men jag hade önskat att det fanns ännu fler tjänster att välja på.

En kille som jag pratat med som blev flyttad från arbetsträning till Rusta och matcha säger att han inte tror det kommer hjälpa honom och att det hade varit bättre om han fått vara kvar och arbetsträna plus söka jobb, vad tänker du om det?

– Då har man väl tänkt att han behöver extra stöttning för att komma ut i arbetslivet. Man kan få en kombination av arbetsträning och jobbsökande i vissa fall, då får man lyfta det med sin aktör, säger Mikael Sturesson.

LÄS MER:Prylmäklarna säljer andras saker: ”Alla kan inte tekniken”

LÄS MER:Stadsmissionen expanderar med tredubbelt stora lokaler

LÄS MER:Han driver Hallands största sociala företag: ”Vi tar hand om varandra”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS