Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rasrisken på Kungsbackas ridklubb kvarstår

Trots intensivt snöröjningsarbete hela fredagskvällen och in på natten kvarstår risken för att taket på Kungsbackas ridklubb ska rasa.
– Vi fick avbryta igår kväll, gubbarna blev helt enkelt för trötta, säger Mats Söderström, biträdande verksamhetschef på serviceförvaltningen.
På lördagen har upp till 20 personer kallats in för att fortsätta skotta.

På fredagseftermiddagen larmades räddningstjänst till Kungsbackas ridklubb. Stora mängder snö har samlats på taket – och det riskerar att rasa.

På fredagen var personal från både kommunen och räddningstjänsten på plats för att skotta taket. Även snöslungor användes i arbetet.

LÄS MER: Ridhustak riskerar rasa – räddningstjänst på plats

Trots att snöröjningsarbetet pågick in på natten till lördagen kvarstår risken för ras även på lördagen.

– Nu på morgonen kör vi vidare och har varit igång sen strax före 07-tiden. Jag var nog lite för positiv i går med hur lång tid det här jobbet tar. Vi kommer ha en 15-20 man på plats som skottar taken rena, men nu får vi nog räkna med att detta arbetet tar hela helgen, säger Mats Söderström, biträdande verksamhetschef på serviceförvaltningen.

20 man skottar för hand

På lördagsförmiddagen pågår ett intensivt jobb med att få bort snömassorna. Arbetet sker närmast helt manuellt, med undantag för de bensindrivna snöslungor som används för att kasta av den nerskottade snön från taket.

– Det är ett tungt jobb, men alla jobbar med ett leende och idag är vädret bättre. Men gubbarna skottar ju för hand, snön väger ganska mycket och det det är klart det är tungt, säger Mats Söderström.

Någon uppskattning av hur många ton snö som ska bort vågar han sig inte på.

– Nej, det får nån räkna ut som kan räkna, när de får tid till det i nästa vecka. Men det handlar ju om rätt stora ytor, många hundratals kvadratmeter tak som ska skottas, säger han.

Måste skotta systematiskt

Dessutom måste arbetet hela tiden anpassas till säkerhetsföreskrifterna. Ridhustaket är halt, och de som jobbar och skottar ut mot kanterna är säkrade med linor.

– Sen måste vi hela tiden ha koll på att taken skottas jämnt från båda sidor, annars finns en risk att det påverkar hållfastheten i konstruktionen, säger Mats Söderström.

Som en säkerhetsåtgärd har kommunen valt att stänga verksamheten på ridklubben. Detta innebär att helgens planerade tävling ställs in, meddelar kommunen på sin hemsida.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.