Moderaten Christian Johansson och Socialdemokraten Alf Olofsson leder valnämndens arbete i Kungsbacka. Ann-Kristin Windevall och Leif Söderhagen är två av de 300 frivilliga röstmottagare som fått utbildning under Sofia Jonssons ledning.
Moderaten Christian Johansson och Socialdemokraten Alf Olofsson leder valnämndens arbete i Kungsbacka. Ann-Kristin Windevall och Leif Söderhagen är två av de 300 frivilliga röstmottagare som fått utbildning under Sofia Jonssons ledning. Bild: Mats H Ljungqvist

Röstmottagarna klara för start – nu öppnar förtidsröstningen

I Kungsbacka har över 300 personer utbildats för att vara röstmottagare under valet. Nu börjar allvaret och redan på onsdagen öppnar förtidsröstningen på bland annat Kungsmässan.
– Roligt, högtidligt och ett sätt att bidra till demokratin, säger Leif Söderhagen, ordförande i ett av Kungsbackas valdistrikt.

ANNONS
|

Valdagen 2022 närmar sig med stormsteg och den förtida röstningen öppnar redan under onsdagen. I Kungsbacka är det 300 privatpersoner som ställer upp för att jobba som röstmottagare i de olika vallokalerna. En av dem är Leif Söderhagen, som varit med förr under tidigare val.

– Jag tycker det är viktigt att göra detta, det är ett sätt att bidra till demokratin och valet är också lite av en folkfest. Folk är glada och det finns de som klär sig fint för att lägga sin röst. Demokrati är inte bara en rättighet, det finns också en skyldighet och att ställa upp här är ett sätt att ge något tillbaka, säger han.

ANNONS

Fin stämning

Kollegan Ann-Kristin Windevall gör sitt tredje val som röstmottagare i Kungsbacka.

– Det brukar vara en väldigt fin stämning i vallokalen, folk är för det mesta glada. De enda gångerna någon blivit arg är när de upptäckt att de gått till fel vallokal, men det brukar alltid ordna upp sig. Och det är så roligt att se förstagångsväljarna, det syns att de tar det väldigt högtidligt, säger hon.

Just nu pågår de sista utbildningstillfällena för de som anmält sig som frivilliga. De hålls i kommunfullmäktigesalen och många har hört av sig och anmält sig frivilligt, berättar Sofia Jonsson, administrativ chef i kommunen och ansvarig för utbildningen.

– Intresset har varit jättestort för att vara med på detta, och det är alla slags människor som vill vara med. Det enda villkoret vi har för att någon ska få jobba som röstmottagare är att man fyllt 18 år och att man inte står som kandidat på någon partilista, säger hon.

Öppet och transparent

Det är en hygienfaktor för att valet ska vara så transparent och öppet som någonsin möjligt.

– Vi har också fått information och utbildning av bland andra Säpo och polisen för att snabbt kunna ingripa mot till exempel desinformation i sociala medier. Det vanligaste är väl att någon skriver att valet inte gått rätt till och då måste vi kunna agera och bemöta det, säger Sofia Jonsson.

ANNONS

I Kungsbacka är det 64 263 personer som är röstberättigade till riksdagsvalet och drygt 65 000 som får rösta i valet till kommunfullmäktige och regionen. Utanför riksdagen räcker det nämligen med att vara mantalsskriven i kommunen för att också få vara med och rösta. Riksdagsvalet kräver dock svenskt medborgarskap, förklarar Alf Olofsson (S), ordförande i valnämnden i Kungsbacka.

– Kungsbacka har numera 46 valdistrikt och vallokaler. Tre är nya för i år, i Åsa, Onsala och Kolla, säger han.

Det är Kolla som delas upp i Norra och Södra Kolla, och ett valdistrikt i Gottskär och Vässingsö/Röda Holme som delas av för att bilda ett distrikt med namnet Södra Onsala. Och Åsa Centrum, Ölmanäs och Ölmevalla Östra delas av för att bilda ett fjärde valdistrikt i Åsa, med det vackert klingande namnet Åsa kust.

Och Christian Johansson (M), vice ordförande i valnämnden, fyller på:

– Det gäller att titta noga på valsedeln vart du ska gå, även om du tidigare gått till samma ställe i alla år, tipsar han.

Fler röstar i förtid

Allt fler väljer att förtidsrösta, en trend som ser ut att hålla i sig. I Kungsbacka valde 40 procent av väljarna att lägga sin röst i förtid och Kungsmässan var en av de absolut populäraste platserna för förtidsröstning. Hela 15 000 Kungsbackabor röstade där 2018.

ANNONS

– Vi räknar med att det blir likadant i år, det har ju med öppettiderna att göra, men de flesta av våra lokaler för förtidsröstning öppnar redan i morgon (läs: onsdag). En annan sak som är ny inför höstens val är att vi i år kommer att använda våra idrottshallar, det har vi inte gjort tidigare. Det har ju med erfarenheterna från pandemin att göra, vi vill att det ska vara lätt att hålla avstånd, säger Sofia Jonsson.

Räknas direkt

Totalt finns det 13 platser för att lägga sin förtida röst, bland annat ska det gå bra på både Aranäs- och Lindälvsgymnasiet och till och med på biblioteksbussen.

Vallokalerna stänger 20.00 söndagen den 11 september, förutsatt att ingen fortfarande köar för att få komma in och rösta. Men så snart de sista väljarna är klara och gått hem börjar rösträkningen ute i valdistrikten, ett ansvarsfyllt och viktigt arbete, som sker under stor tidspress. Alla vill ju så snabbt det går veta hur valet gick.

– Oavsett vilket, så vet vi röstmottagare redan nu att det kommer att bli en sen natt, säger Leif Söderhagen.

LÄS MER:Valkompass 2022: Testa vilket parti som passar dig inför valet

LÄS MER:Äldrevården som valfråga: ”Kommer inte gå att lösa”

LÄS MER:80 partier ställer upp i regionvalet

ANNONS