Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Molander (L) tror på mobila röntgenbussar. Framförallt är det bra för de äldre, dessutom är det kostnadseffektivt. Bild: Tobias Sandblom
Ann Molander (L) tror på mobila röntgenbussar. Framförallt är det bra för de äldre, dessutom är det kostnadseffektivt. Bild: Tobias Sandblom

Röntgen på hjul kan snart bli verklighet

Fallolyckor är tämligen vanligt på landets äldreboenden. Att åka till sjukhus för röntgen är en stor apparat.
Men nu planerar region Halland att införa röntgen och labb på hjul.

När sjukhuset i Halmstad fick en ny kamera för magnetröntgen föddes idén om en mobil variant som går att flytta på.

En fördel för äldre

– Vi testade en mobil röntgen då och det fungerade bra. Framförallt är det en fördel för de äldre. Det inträffar många fallolyckor och hälften är inte skadade. Men de måste in på sjukhus för röntgen och det är en stor apparat, säger Ann Molander (L), ordförande för ambulans och diagnostik i region Halland.

LÄS MER: Räddningen för ambulansbristen – lättvårdsambulanser

Hon vill värna om invånarna så att man inte behöver åka till sjukhus om det inte är nödvändigt. Förhoppningen var att det skulle utredas redan 2019, men så kom pandemin och lättvårdsambulanserna emellan.

Ska undersöka kostnaden

– Under hösten 2020 fick vi med mobil röntgen och labb i verksamhetsplanen för 2021. Beslutet innebär att vi ska undersöka kostnad och möjligheter att införa röntgen på hjul, säger Ann Molander.

LÄS MER: Svårt med vårdbemanning i sommar – men inte värre än vanligt

Dessutom kan det bli aktuellt med ytterligare undersökningar och liknande som kan utföras utomhus, utöver röntgen och provtagning.

– Det är dessutom kostnadseffektivt. Nu är inte pengarna det viktigaste, men det är en bonus. En studie från 2016 visar att det är dubbelt så dyrt att röntga på sjukhus med tanke på allt runtomkring som transport och annat.

En buss till att börja med

LÄS MER: Halland sätter stopp för coronahjälp på iva: ”Kan inte ta emot fler”

Ann Molander tror att den nya satsningen främst riktar sig till folk runt 80 plus som drabbas av fallskador. Sjukhusvistelsen med röntgen kan göra många förvirrade.

Kommer den här att placeras i norr eller söder?

– Vi får först se vad det kostar. Jag antar att vi börjar med en som blir ett pilotprojekt. Kanske kommer vi att arbeta ihop med kommunerna eftersom många fallolyckor sker på äldreboenden? Jag spånar fritt, men möjligen kan den här röntgenbussen åka runt som Blodbussen, säger Ann Molander.