Jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs har fått många rapporter om rävskabb i Göteborgsområdet. Foto: Getty Images/Privat
Jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs har fått många rapporter om rävskabb i Göteborgsområdet. Foto: Getty Images/Privat Bild: desken1

Rävskabb härjar i Göteborgsområdet

Den senaste tiden har rapporter om skabbdrabbade rävar kommit in till Svenska Jägareförbundet i Västra Götaland. Hundar smittas lätt av parasiten.

ANNONS
|

Rävar drabbade av skabb har synts i Göteborg med omnejd under sommaren.

– Skabb är sådant som kommer och går i cykler och just nu har det varit påtagligt i Göteborgsområdet, säger Karl-Johan Brindbergs, länsansvarig jaktvårdskonsulent i Västra Götaland.

Parasiten är ett litet kvalster som kryper in i pälsen och gräver gångar under huden på värddjuret. Den lägger sedan massor av ägg och i och med att dessa utvecklas börjar det klia. Parasiten trivs bäst hos hunddjur, där ibland räv. Men det är vanligt att det hoppar över till våra hundar.

– Det första tecknet på att hunden drabbats är att den börjar klia sig runt öronen och de blir fnasiga och torra. Klådan sprider sig sedan till knäleder och benen. Går det riktigt långt så kliar hunden sönder huden och det blir sår, säger Karl-Johan Brindbergs.

ANNONS

Ofta räcker det med att bada och schamponera hunden för att bli av med skabben, enligt Karl-Johan Brinbergs. Men går det för långt ska man kontakta veterinär.

Eftersom hunden lever med oss människor blir de ofta hjälpta med att bli av med skabben i tid. Värre är det för rävarna.

– Det går så långt att räven dör en plågsam död på grund av att allmäntillståndet blir för dåligt. Räven kan varken jaga eller äta. På sommaren kan det ta flera veckor. Det är hemskt att säga det, men det är nästan bättre för räven att den drabbas av skabb på vintern, för då fryser den ihjäl och slipper plågas så länge, säger Karl-Johan Bringbergs

Vad ska man göra om man ser en räv med skabb?

– Kontakta kommunen om det är inom tätbebyggt område, så kontaktar de kommunjägare för att skjuta räven.

Det mest humana är att räven skjuts så att den slipper plågas ihjäl.

Kan även katter drabbas av rävskabb?

– Det händer, men förekommer sällan. Kattdjur har en annan biologi än hunddjur. Det verkar som att skabbkvalstret inte trivs lika bra på katter.

Tove Gontran

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS