Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det började brinna i en banvall utanför Vänersborg, en mindre brand som kunde släckas inom en kvart. Bild: Cecilia Bäcklund
Det började brinna i en banvall utanför Vänersborg, en mindre brand som kunde släckas inom en kvart. Bild: Cecilia Bäcklund

Räddningstjänsten rycker ut på många gräsbränder

Under lördagen har räddningstjänsten i Storgöteborg fått rycka ut på flera gräsbränder. Trots att det inte råder eldningsförbud uppmanar nu räddningstjänsten allmänheten att sluta elda.
– Vi kan få in fem larm i timmen emellanåt, säger Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Många passar under april månad på att bränna löv och kvistar på sin mark. Men just nu sprider sig elden lätt. På lördagen har larmen om bränder i terräng strömmat in till räddningstjänsten.

– Det är väldigt torrt som det är och så när det blåser så torkar det ännu snabbare och elden sprider sig snabbt, säger Johan Karlsson.

Förra veckan fick räddningstjänsten rycka ut till en gräsbrand på 50 x 75 meter i Särö.

– Det finns en anmälan upprättad om allmänfarlig vårdslöshet. Vi misstänker att någon eldat och att det sedan spridit sig, sa Peter Adlersson, polisens presstalesperson, då.

”Undvik att elda”

Det råder inte eldningsförbud nu, men det är bättre att låta bli att elda, anser räddningstjänsten.

– Vi kan få in fem sådana larm i timmen emellanåt. Det belastar oss ganska mycket och påverkar beredskapen. Så undvik att elda, säger Johan Karlsson.

Gräsbrand på Tjörn

Under eftermiddagen skickades bland annat tre brandbilar till en större gräsbrand på Tjörn där en 500 kvadratmeter stor brand härjade i vegetationen vid Södra bäck.

– Det är ingen fara för byggnader i närheten. Vi har ringat in den och håller på med eftersläckning, sade Johan Karlsson på lördagseftermiddagen.

Räddningstjänsten har inga uppgifter om hur branden startade.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.