Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna med ljus sjal med ljusa färger står framför en ambulans.
Ann Molander (L) är glad för att lättvårdsambulanserna äntligen är på plats. Bild: Tobias Sandblom

Räddningen för ambulansbristen – lättvårdsambulanser

Kungsbackabor har kunnat tvingas vänta länge på ambulans. Nu ska den tiden vara över. De två nya lättvårdsambulanserna är nu här.

Kungsbacka-Posten avslöjade nyheten för ett år sedan ganska exakt. Kungsbacka led då av brist på ambulanser. I vissa fall fick patienten vänta i en timme på hjälp.

Ambulanssjuksköterskan Johan Larsson har tidigare berättat för tidningen:

– Hyfsat ofta är det tomt på ambulanser i Kungsbacka. Vi har en i Varberg som ska stå och vänta i Frillesås. Men Kungsbacka har vuxit och har en så stor befolkning att det ofta är tomt på ambulanser.

LÄS MER: Så ser planen ut för massvaccineringen i Halland

Kungsbacka-Posten gjorde en granskning som visade att svårt sjuka i Kungsbacka kommun kunde få vänta i en halvtimme, ibland en timme, innan ambulans kom.

Ett år efter att förslaget lades fram är lösningen här: lättvårdsambulanser. Dessa ska underlätta enklare transporter mellan sjukhus.

Kvinna i ljus sjal med ljusa färger står framför en grå vägg med ordet Ambulanssjukvården.
Utredningen visade på en brist på ambulanser. Ann Molander (L) är glad över att det nu kommer nya. Bild: Tobias Sandblom

– Exempelvis om en patient ska köras från Sahlgrenska till Varberg. Då slipper ordinarie ambulans köra den sträckan och tid frigörs för dem, säger Ann Molander (L), ordförande driftnämnden ambulans.

LÄS MER: Oroväckande utveckling – färre cancerfall upptäcks

Lättvårdsambulanserna levererades 1 april. De kommer att utgå från sjukhusen i Varberg och Halmstad, men enligt Ann Molander kommer de hela Halland till del.

– Det blir så klart en stor vinning även för Kungsbacka. Nu kan personalen där åka på fler larm och detta frigör väldigt mycket tid för dem. De kommer att kunna ta mer akutlarm än tidigare. Det här är väldigt roligt, säger Ann Molander.

Hon lägger till:

– Det är 2400 icke akuta transporter om året som man nu med lättvårdsambulans kan avlasta den ordinarie ambulanssjukvården med och på så sätt frigöra beredskapstid. Lättvårdsambulanserna rullar 14 timmar per dygn vardagar och åtta timmar per dygn helger.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.