Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Pumpaodlaren om sin första skörd: ”Den största väger 39 kilo”

Sofie Sandell ville testa att odla något ätbart. Nu har hon skördat sin första pumpaodling och har fullt upp med de stora grönsakerna.
– I går var en jobbig pumpadag. Flera behövdes tas om hand akut, och de får inte direkt plats i kylen.

På en lantlig tomt öster om Frillesås har Sofie Sandell ett tag odlat blommor. I år ville hon komplettera blomsterprakten med något ätbart och valet föll, mest av en slump, på pumpor.

– Jag hade några pumpafrön här hemma, som inte blivit av att odla. Så jag bestämde mig för att ta tag i det.

LÄS MER: Nils skapade en gigantisk blomsteräng i Fjärås

Pumpor kräver näring

På en åkerliknande plätt nedanför huset byggde Sofie Sandell upp små kullar av bark, fårens bajs, gräsklipp och annat organiskt material. Dessa kullar kallas hugelbäddar och förser växterna med näring under en lång tid.

– Pumpor kan inte få för mycket näring, säger Sofie.

På bäddarna skulle växterna planteras, men först lät hon fröna gro över en värmefilt innan hon planterade ut dem. 100 dagar tar det, ungefär, för fröet att bli en färdig pumpa.

LÄS MER: Hos Eva plockar du din egen bukett

Vill inte göra Halloween-lyktor av dem

Hon visar landet där pumporna frodats sedan i maj. Nu har de flesta vuxit klart och placerats som höstdekorationer i trädgården. Sofie Sandell är naturligtvis medveten om att pumpornas högtid Halloween stundar, men hon har inga planer på att skära sönder dem och använda dem som ljuslyktor.

– Nej, tanken är att de ska ätas.

Sofie har odlat lite olika sorter, men främst den klassiska vintersquashen som blivit symbolen för Halloween. Hon köpte nämligen från början fröer av sorten atlantic giant, som blir stor och starkt orange. Men under säsongens gång växte habegäret och odlingen utökades. Några pumpor ligger fortfarande kvar i jorden. En del är gröna och andra gula.

LÄS MER: Hon har skapat en annorlunda trädgård: ”Som en gömd oas”

Styrketräning att skörda

– Jag har lärt mig så mycket sedan i våras. Nu har jag en lista över vilka sorter jag ska odla nästa gång.

För det blir en nästa gång, trots att arbetet bitvis varit mer ansträngande än vad hon trott. Det är tidskrävande att vända pumporna rätt, att tvätta bort angrepp, vakta dem mot mögel, vattna och ge näring.

Skörden var fysiskt tung. Sofie hade till på köpet bihåleinflammation och tvingades tillkalla hjälp.

– Pappa fick hjälpa mig. Han tränar mycket så han orkar lyfta.

Soppa och marmelad av skörden

Nu ståtar pumporna framför entrén till huset, och rekordhållaren väger in på 39 kilo. Men flera andra är nästan lika stora. Sofie Sandell är nöjd med skörden men berättar om stressen när en pumpa börjat ruttna.

– Igår var en jobbig pumpadag. Flera behövdes tas om hand akut, och de får inte direkt plats i kylen. Jag gjorde både pumpasoppa och marmelad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.