Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Pumpafest i innerstan lockade nyfikna Kungsbackabor: ”De är så vackra”

Vita, spräckliga, gröna och givetvis den typiska orangea pumpan. De olika sorterna kommer i alla olika former, vissa är för dekoration och andra för att ätas. Många nyfikna tittade förbi Margaretha Jonassons utställning med 40 olika sortens pumpor.
– Det blir nästan som ett ha-begär när frökatalogen kommer ut varje år, säger hon och skrattar.

För andra året i rad anordnar Margaretha Jonasson på Pepparrotsgården i Fjärås tillsammans med fastighetsägaren Monika Hamrin en pumpafest inne i stan. Inne på Tullenhusets innergård möts Kungsbackaborna av höstens alla färger när pumporna tar plats i utställningen som pågår under två veckors tid.

– Det är jättekul, man märker också att intresset för pumpor har ökat de senaste åren. För tio år sedan kunde jag slänga matpumpor åt folk och vi fick slänga mycket. Men nu finns det ett stort intresse och också många olika åldersgrupper som tycker det är spännande, säger Margaretha Jonasson.

LÄS MER: Skördefest på Tjolöholm lockade tusentals

Som prydnad och ett klimatsmart livsmedel

Hennes egen favorit är att göra som potatisklyftor fast med pumpa. Och bara ugnsbaka med salt, olja och vitlök. Även pumpasoppa är en favorit med lite ingefära och citron.

– De är fantastiskt variationsrika. De är jättesnygga som prydnad och är ett klimatsmart livsmedel. De kan odlas i Sverige och blir inte angripna av massa skadedjur, säger Margaretha Jonasson och fortsätter:

– På grund av sitt hårda skal så har de lång hållbarhetstid och håller i rumstemperatur. Man kan ha pumpor som prydnad i någon månad och sen äta upp dem.

LÄS MER: Hon har skapat en annorlunda trädgård: ”Som en gömd oas”

Utställningen har öppet varje dag och pågår minst till den 17 oktober men det kan förlängas beroende på väder och vind. Det var många besökare som kikade in under torsdagen och fick provsmaka pumpasoppa och morotskaka med riven pumpa i stället för morot. Folk blev glatt överraskade över pumpornas olika former och färger.

– De är så vackra. Jag har läst mycket om pumpor men jag visste inte att det fanns så många olika sorter, säger Britt-Marie Persson.

LÄS MER: Målet: att sälja vin på gården i Fjärås

Pumporna förlänger säsongen

Margaretha Jonassons intresse för pumpor har exploderat de senaste åren. Med 40 olika sorters pumpor under utställningen får hon inför varje säsong behärska sig när hon ska beställa nya fröer.

– Jag är en säsongsmänniska och pumporna förlänger verkligen säsongen. Just nu är det pumporna som är roligast, men det blir nästan som ett ha-begär när frökatalogen kommer ut varje år, säger hon och skrattar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.