Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Priserna på öl befaras stiga ytterligare: ”Påverkar mycket”

Redan med pandemin kom kraftiga påslag på fraktpriser. Med kriget i Ukraina drivs nu priserna på spannmål upp, vilket kan få bland påverka bryggeriernas prissättning.
– Det gör det utan tvekan, säger Christian Figved som driver Akia brygghus i Anneberg.

Den ryska invasionen av Ukraina har redan lett till prishöjningar på en rad livsmedel. Faktorer som stigande priser på drivmedel spelar in, men som förutspått kan nu även högre priser på spannmål få effekter. Bland annat påverkas bryggeribranschen.

– Det gör det utan tvekan. Kriget medför många effekter, bland annat har det blivit dyrare och svårare att få tag i papper till etiketter, men även innerbehållare till engångsfat som tillverkas i Ukraina, har blivit dyrare och svårare att få tag på. Malten har gått upp några kronor per kilo. I stort sett har allt utom humle gått upp i pris. Så det är klart att det påverkar mycket, berättar lokale bryggaren Christian Figved.

Började stiga under pandemin

De senaste åren har priserna på frakter gått upp, vilket bryggarna märkt av tydligt.

– Containerpriserna har ökat enormt mycket. Men det har mer med pandemin att göra. Nu kommer prisökningar på spannmål, och det har en mer direkt koppling till kriget, säger Christian Figved.

Kommer ni att behöva höja priserna på öl nu?

– Ja, men det är lite svårt att säga hur det blir. Priserna till Systembolaget får man till exempel bara höja ett par gånger per år. Där hade jag lite tur och höjde nån krona precis innan Ryssland gick in i Ukraina, och det hade mer med transporterna att göra. Men priset på fat ut till krogarna kommer nog att gå upp igen nu i juli. Man kan ju inte höja hur mycket som helst heller, men de allra flesta krögare har stor förståelse.

Blir det bryggerierna som får ta smällen?

– Nja, i slutändan blir det väl alltid konsumenten som får lida. Men visst är det så att det blir lite lägre marginaler. Så är det för de flesta bryggerier jag har pratat med, säger Christian Figved.

Krögaren: ”Stor ovisshet”

Att det är extraordinära tider kan Mikael Enander med personal på Tullen 8:2 i Kungsbacka bekräfta. Å ena sidan har gästerna strömmat tillbaka efter att restriktionerna släpptes.

– Vi har haft glada 20-talet här efter att allt öppnades upp, säger Mikael Enander.

Men delar av den ovisshet som legat som ett lock över branschen under pandemin, hänger fortfarande kvar.

– Det är ju så mycket som påverkar, man kan inte skylla allt på kriget. Fram till nyligen skyllde vi allt på corona, men det är allt från klimat till bränsle- och energipriser som spelar in, fortsätter krögaren.

Men prishöjningar har det blivit. Hur framtiden ser ut är dock oklart.

– Jag tycker verkligen inte om ovissheten, jag är konstant orolig. Men vi har inga aviseringar om höjningar från bryggerierna just nu. Men klart att Ukraina är ju en väldigt stor producent av exempelvis vete. Jag avskyr att behöva höja priser, men det har vi fått göra även om det inte är några drastiska höjningar, säger Mikael Enander.

Svårt med aluminium

Branschorganisationen Sveriges bryggerier bekräftar bilden av att priserna på öl och andra bryggeriprodukter riskerar att stiga närmsta tiden.

– Vi kan inte prata prissättning specifikt, men rent generellt så instämmer vi i vad som sägs. Det är ju så att när råvarupriserna går upp så följer annat med, säger Erika Danckwardt-Lillieström som är kommunikatör på branschorganisationen.

Hon fortsätter:

– Inte minst märks det på förpackningssidan där priserna stiger. Bland annat har det blivit svårt att få tag på aluminiumburkar. Så vi instämmer i bilden att det kan bli prisökningar närmsta tiden.

LÄS OCKSÅ: Ny matfestival på Tjolöholms slott – runt 70 utställare: ”Något för alla”

LÄS OCKSÅ: Frisörtätast i landet – enligt myten: ”Ligger nåt i det”

LÄS OCKSÅ: Nya tester visar tjänligt badvatten: ”Går att bada”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.