Prinsen ska heta Julian Herbert Folke – blir hertig av Halland

Den nyfödde prinsen heter Julian Herbert Folke. Och föräldrarna, prinsessan Sofia och prins Carl Philip, har valt tilltalsnamnet Julian. Sveriges nya prins blir också hertig Halland – det skriver kungahuset i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Fredagen den 26 mars klockan 11.19 föddes prinsessan Sofias och prins Carl Philips son på Danderyds sjukhus. Den nya prinsen vägde 3220 gram och var 49 centimeter lång.

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen. Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem, sa prins Carl Philip i ett pressmeddelande då.

De födde sitt tredje barn. 2016 föddes prins Alexander, prinsparets första barn, och ett år senare föddes deras andra barn prins Gabriel.

ANNONS

Så heter den Sveriges nyfödde prins

I dag, söndag, tillkännagav kungahuset den nyfödde prinsens namn under en konselj. Men före den hölls en vittnesbekräftelse, där statsministern, riksdagens talman, riksmarskalken och överhovmästarinnan fick möta prinsen. Mötet hölls digitalt.

På konseljen var det Kung Carl Gustaf, prinsens farfar, som avslöjade namnet. Sveriges nya prins heter Julian Herbert Folke, och Julian är hans tilltalsnamn. Regeringen informerades om prinsens namn, men också vilket hertigdöme han skulle tilldelas. Julian Herbert Folke blev hertig av Halland.

Prins Julian är inte en del av Kungahuset

I oktober 2019 beslutade Kung Carl XVI Gustaf att medlemmarna i kungahuset skulle begränsas. Enligt kungahusets hemsida har därför inte prins Julian en ställning som kunglig höghet. Förenklat betyder det att han inte förväntas inte att ta på sig officiella uppdrag knutna till kungahuset och ses mer som en privatperson. Han ingår i den kungliga familjen, men inte kungahuset. Men varken hans titel eller tronföljden påverkas.

Julian Herbert Folke blir den sjunde i tronföljden efter kronprinsessan, prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Carl Philip, prins Alexander och prins Gabriel.

Hallands landshövding ser fram emot prinsens besök

Under söndagen nåddes Hallands landshövding Brittis Benzler snabbt av beskedet. Vid lunch tid ringde de från hovet och berättade om nyheten, vilket Hallands-Posten var först med att berätta om.

– Det är jätteroligt att kungafamiljen har valt Halland som hertigdöme för sin nya medlem. Vi ser så klart fram emot att ta emot Hallands nye hertig och hans familj på besök så småningom, säger landshövdingen Brittis Benzler till Hallands-Posten.

ANNONS

Tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan

Senare hölls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan. En Te Deum är gammal kyrklig ceremoni och hålls vid stora händelser i kungahuset. Under söndagen deltog annat deltog Kung Carl Gustaf, Drottning Silvia prins Carl Philip och prins Alexander på gudstjänsten.

Det första officiella fotot på prins Julian. Han blev fotograferad av sin far prins Carl Philip.
Det första officiella fotot på prins Julian. Han blev fotograferad av sin far prins Carl Philip. Bild: Kungahuset.se

ANNONS