Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Prins Philip bodde på Tjolöholm

Prins Philip, som avled under fredagsmorgonen, har flera gånger besökt Sverige. Under 80-talet besökte prinsen Tjolöholm för att tävla med sitt fyrspann och han bodde då på slottet.
– Jag tror att han uppskattade att vara här, han kallade Tjolöholm för ”The funny castle”, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Prins Philip vårdades på sjukhus tidigare i vintras. På fredagen meddelade det brittiska hovet att han avlidit 99 år gammal. Prinsen gifte sig i november 1947 med drottning Elizabeth II. Drottningparet har haft ett stort intresse för hästar.

I augusti 1983 besökte Prins Philip Tjolöholm för att delta i en internationell fyrspannstävling, i vilken han slutade på en fjärdeplats. Hemifrån hade han med sig sina hästar, sin hovstallmästare, Sir John Miller, en adjutant och en butler.

LÄS MER: Guide till naturreservat: Här kan du vandra i Kungsbacka

– Han bodde i kungarummet. När Tjolöholm byggdes inreddes ett gästrum för att kunna härbärgera en kunglig gäst. Det var inte så ovanligt när man byggde den här typen av hus, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholm.

Fest på kvällarna

Prins Philip och han sällskap fick ett fint mottagande och blev uppassad under sin tid på slottet. Bland annat ställdes varje morgon en termos med varmt vatten utanför hovstallmästarens dörr, för att han skulle kunna raka sig på gammalt sätt.

LÄS MER: Rickard letar efter hus – vill köpa slottet ”Nog dyrt att värma upp”

– Jag tror att han uppskattade att vara här, han kallade Tjolöholm för ”The funny castle”. På kvällarna hade de lite dans och musik utomhus på området och det tyckte han var trevligt. Det är kanske lite annorlunda än engelska hovets normala rutiner, säger Karin Kvicklund.

Kungligt samtal från telefonen i köket

Det finns många historier om prinsens korta tid på slottet. Bland annat berättas om att han efter middagen sagt att han skulle ringa sin hustru och gått ut i köket för att använda telefonen där. Huruvida det stämmer är svårt att veta, men det kan alltså ha ringts ett samtal till drottning Elizabeth från köket på Tjolöholms slott.

LÄS MER: Påskäggsjakten en tradition som lockar många till Tjolöholm

Sängen som prins Philip sov i är original och en sovplats som är få förunnade. På frågan om det är vanligt att gäster får bo över i rummet är Karin Kvicklund tydlig.

– Nej, nej, nej. Kära nån. I dag rör vi inte den sängen utan vita vantar på händerna. Det var ett väldigt stort undantag att det skedde. Å andra sidan är det kul att han faktiskt har sovit där, det är lite spännande.

Så här skriver prins Philip själv om vistelsen på Tjolöholms slott i sin bok ”30 Years On and Off the Box Seat”.

”Vi gick runt banan storstilat och jag fick samma poäng som George Bowman, men halkade ner till en sjätteplats. Jag gjorde en felfri runda i konerna, medan Jan-Erik Pahlsson and David Brand båda välte en kona. Det gjorde att jag hamnade på en väldigt tillfredsställande fjärde plats totalt.

Vädret var lysande hela tiden. Tävlingen attraherade det svenska kungaparet och prins Bertil och prinsessan Lilian, samt en överraskande stor publik. Det hela var sammantaget ett något märkligt, men väldigt trevligt, evenemang”.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.