Agnetha Ernegård tycker även att bostäderna i Kungsbacka är för dyra.
Agnetha Ernegård tycker även att bostäderna i Kungsbacka är för dyra. Bild: Mia Sandblom

Politiska vilden ryter till: ”Bostadskön för lång och dyr”

Agnetha Ernegård, Kungsbacka Framtidsparti, står i kö för lägenhet i både Kungsbacka och Varberg. Hon slås av olikheterna och vill ha en förändring.
– Att det kostar så mycket att stå i kö är synd och skam. Nu ställer hon ledande politiker till svars.

ANNONS
|

I dag bor Agnetha Ernegård i en av Aranäs lägenheter i Hammerö i Kungsbacka. Hon står också i kö för en ny lägenhet, hon drömmer om ett hem med uteplats. Erfarenheten av att vänta på en hyresrätt i Kungsbacka har fått henne att engagera sig lite extra i bostadssituationen. Det har blivit en av hennes hjärtefrågor som politiker.

– Unga kan ju inte bo kvar här om det inte finns hyreslägenheter till en vettig kostnad. Att det dessutom kostar så mycket att stå i kö är synd och skam. Jag undrar var pengarna hamnar. Jag har sökt i kommunens årsredovisning och hittar inget, säger hon.

ANNONS

Kostar i snitt 3 100 kronor

Det kostar 500 kronor att ställa sig i kommunens bostadskö. Därefter kostar det 300 kronor om året. Den dag det eventuellt blir aktuellt att skriva kontrakt är avgiften för det 800 kronor.

– Jag har tagit fram siffror som visar att det tar i snitt sju år att få lägenhet.

En genomsnittlig person får i så fall betala 3 100 kronor för hela processen fram till att kontrakt är skrivet.

– Jag undrar vart de pengarna tar vägen. Personalen på Bostadsförmedlingen är bra, jag säger ingenting om dem. Men systemet bygger på att jag sköter allt själv via mejl, säger Agnetha Ernegård.

LÄS MER:Kungsbacka växer mest i Halland – då passeras 100 000 invånare

Mejl är ett måste

Lisette Andersson, enhetschef på kundcentret Kungsbacka direkt , bekräftar att det krävs en mejladress för att registrera sig i bostadskön. Till mejlen kommer inbetalningsuppgifter, och efter det skapas ett konto.

– Ditt konto kan du se på webben, till det behövs ingen mejladress, men du skapar kontot via mejl.

Det kan vara en anhörig som lånar ut sin mejl till registreringen, men då måste den personen även vidarebefordra inbetalningsuppgifter och information som skickas ut.

– Du kan ringa till oss eller besöka oss för att få hjälp med att skapa ett konto och så visar vi hur man loggar in för att få information och anmäla sig till visningar och så vidare, säger Lisette Andersson.

ANNONS

Agnetha Ernegård har själv följt med en äldre vän till Bostadsförmedlingen, och då erfarit att utan egen mejladress är kösystemet krångligt. Hon står även i en bostadskö i Varberg, och där ser det annorlunda ut.

– Man behöver inte ha en mejladress, jag kan ringa varje dag och kolla om det finns lägenheter om jag vill. Och de tar inte ut några avgifter.

LÄS MER:Så mycket har bostadspriserna ökat i Kungsbacka

Ovanligt med kommunal kö

I Varberg finns dock ingen kommunal hyresrättsförmedling, utan varje fastighetsbolag har sitt eget väntesystem. Detsamma gäller även vår grannkommun i norr, Mölndal. Faktum är att det bara är ett fåtal platser i landet som har en ren kommunal kö. Kungsbacka är en av dem.

– Fem kommuner tror jag att det är. Så det är inte så vanligt numera, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M).

Den kommunala kön utgår strikt ifrån väntetid. Privata aktörer väljer gärna själv sina hyresgäster.

LÄS MER:25 års väntetid för lägenhet i Onsala: ”Vi får samtal varje vecka”

”Engångskostnad vore godtagbart”

– Jag tycker att detta är något vi ska tillhandahålla för våra invånares skull, men beslutet som är taget är att kön ska vara självfinansierande. Det är den. Den går ungefär plus minus noll, säger Lisa Andersson.

Agnetha Ernegård tycker att en engångskostnad för att ställa sig i kö hade varit godtagbart, men att de årliga avgifterna borde slopas.

ANNONS

– Vill vi ha unga människor kvar i kommunen? Ska de i så fall betala mycket pengar för att år efter år köa efter något de ändå inte har råd med? Jag hade gärna bott i ett sånt här tjusigt guldhus i Valand, men vem har råd med det, frågar Agnetha Ernegård retoriskt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS