Politikerna sågar förslaget om ett akutsjukhus i Falkenberg: ”Svårt att köpa”

Rapporten doldes i ett år. Den skulle innebära att ett nytt sjukhus skulle byggas i Falkenberg. Därmed skulle invånarna i Kungsbacka få nio mil till akuten och förlossningen.

ANNONS

Det är Hallandsposten som avslöjat utredningen kring sjukhusen i Halland. Rapporten blev klar för två år sedan, men enligt uppgift till tidningen har politikerna velat vänta med detaljerna till efter valet. Den har därför inte nått offentlighetens ljus förrän nu.

Rapportens slutsats innebär att sjukhusen i Varberg och Halmstad minskas och blir närsjukhus, precis som det är i Kungsbacka idag.

Ska vara centralt placerat

Ett nytt akutsjukhus skulle byggas i Falkenberg. Eller som det står i rapporten ”centralt placerat i länet” och ”med goda kommunikationer för både bil och kollektivtrafik”.

I regionstyrelsen finns flera politiker från Kungsbacka kommun. Bland andra Tommy Rydfeldt (L). Han säger att han känner till att rapporten finns.

– Men det är regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson, som bestämmer hur ärendet ska lyftas upp. Största skälet till att den inte kommit upp på bordet beror på pandemin, tror jag. Samma tjänstemän arbetar med båda frågorna, säger Tommy Rydfeldt.

Han säger att liberalerna vill att de tre sjukhusen ska vara kvar, att man renoverar Halmstad och Varberg och bygger till det i Kungsbacka.

Svårt att rekrytera personal

– Det här förslaget skulle innebära att invånarna i Kungsbacka får nio mil enkel resa till förlossningen och även till akuten. Dessutom tror vi det blir svårt att rekrytera personal till ett sådant sjukhus, säger Tommy Rydfeldt.

Han påpekar att utbyggnaden av sjukhuset i Kungsbacka redan rullat igång med arbete kring detaljplanen. Rydfeldt tror att flera avdelningar kan flyttas till Kungsbacka framöver.

– Jag tror att en fråga om att ha ett centralt sjukhus i Falkenberg skulle dra igång debatten om att Kungsbacka ska tillhöra Västra Götaland. Jag tror Kungsbackaborna skulle få svårt att köpa att de har en och en halv mil till närmaste akutmottagning, men det ligger i fel län.

Har inte fördjupat sig

Mikaela Waltersson (M) är noga med att kalla rapporten ett arbetsmaterial. Hon påstår sig inte ha fördjupat sig i det.

– Det är tydligt att vi måste komplettera det som står i den. Förutsättningarna är annorlunda nu än när det här arbetet påbörjades. Vi vill inte lägga ner sjukhus utan stärka de som finns, säger Mikaela Waltersson.

Varför har den här utredningen inte blivit offentlig?

– Det är ett arbetsmaterial och vi har inte haft resurser att arbeta med ärendet. Vi diarieför inte arbetsmaterial.

Kommer det att byggas ett akutsjukhus i Falkenberg?

– Svar nej, säger Mikaela Waltersson.

Efter att ha läst sina citat vill Mikaela Waltersson ändra svaret till:

– Nej, det finns inga planer för det.

Kungsbackabon Jonas Strand är socialdemokrat och ledamot i regionstyrelsen.

Säger spontant nej

– Det här är en första utredning och det finns mycket att ta hänsyn till. Spontant säger jag nej till ett akutsjukhus i Falkenberg, säger Jonas Strand.

Vad skulle det innebära för invånarna i Kungsbacka om det blev verklighet?

– Att de skulle få tre mil längre till akuten och BB. Samtidigt är det ju nära Göteborg om man vill åka dit.

Varför har utredningen inte gjorts offentlig?

– Det är väl ingen klar utredning. Jag tycker det är bra att man verkligen tittar efter och ser över behoven.

Kommer det att bli ett akutsjukhus i Falkenberg?

– Väldigt bra fråga. Jag tror inte det. Samtidigt kommer det nog inte se ut som idag i Varberg och Halmstad, säger Jonas Strand.

Kristdemokraternas Benny Strandberg, Kungsbacka, sitter också i regionstyrelsen. Han poängterar upprepade gånger att frågan inte behandlats politiskt.

– Utredningen pausades 2020 och är inte klar. Det ska finnas två förslag och vi har bara fått höra om det ena. Utredningen är lagd på is och måste kompletteras. Det vore olyckligt att pressa fram ett svar i en så här viktig fråga, säger Benny Strandberg.

Vad skulle det innebära för Kungsbackas invånare om det endast skulle finnas ett akutsjukhus i Halland, placerat i Falkenberg?

– Jag tänker inte spekulera i det eftersom vi inte fått se slutresultatet, säger Benny Strandberg.

Men vad skulle det innebära för Kungsbackas invånare om det bara fanns ett akutsjukhus i Halland och att det låg i Falkenberg?

– Vi kristdemokrater gick till val på att det ska finnas två akutsjukhus i Halland, i Varberg och i Halmstad. Men låt oss vänta och se vad utredningen kommer fram till.

Vad skulle det innebära för Kungsbackas invånare om det bara fanns ett akutsjukhus, i Falkenberg?

– Då skulle de få välja mellan Sahlgrenska och det i Falkenberg. Det är ju dessutom närmare till Göteborg. Dessutom har vi närakuten i Kungsbacka, som vi inte får glömma bort, säger Benny Strandberg.

LÄS MER:Förslaget: Bygg helt nytt sjukhus – mitt i stan

LÄS MER:Simon agerade snabbt när föräldrarnas livsverk hotades av branden

LÄS MER:Nästan samma antal ambulanser i 40 år – veteranen slår larm: ”Hårt ansatta”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS