Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Politikerna fick gå på plankan när båtsällskapet firade 100

Kungsbacka båtsällskap firar 100 i år. Men fortsättningen ser just nu bekymmersam ut. På födelsedagskalaset lovade dock politikerna att föreningens framtid ska säkras.

Tvärs över ligger Kollaområdet med bostäder i massor av färger. I närheten spelar pojkar och flickor fotboll.

Och längs ån ligger Kungsbacka båtsällskap. Grundat 1921, vilket innebär 100-årsjubileum i år. Festen hölls på lördagen och Glennartz underhöll med musik. Hoppborgar, basketkorgar, korv med bröd, popcorn och buffémat ramade in feststämningen.

LÄS MER: Båtsamverkan har drivit tjuvarna till östkusten

Dåligt väder på morgonen

– Det var grå himmel och bara tio grader när jag vaknade. Jag tänkte att: ”Det här blir inte kul”. Men det löste ju sig, säger hamnkapten Kent Isaksson.

Hamnkapten Kent Isaksson. Klubben ligger väldigt centralt i Kungsbacka. På andra sidan ligger Kollaområdet. Bild: Tobias Sandblom
Hamnkapten Kent Isaksson. Klubben ligger väldigt centralt i Kungsbacka. På andra sidan ligger Kollaområdet. Bild: Tobias Sandblom

Han pekar upp mot en molnfri himmel när kvicksilvret letat sig över 20 grader.

Kungsbacka båtsällskap utmanas från flera håll. Några anser att båtskjulen är charmiga och har en viss patina. Andra tycker att de är för ruffiga.

LÄS MER: Gösta berättar om vrakfynden: ”Ska till Antikrundan nästa vecka”

Men störst bekymmer rör själva ån. Vattennivån är alldeles för låg och vassen växer sig in i vattnet och krymper ån rejält.

Vill vara kvar i området

Peter Alisch är ny ordförande i Kungsbacka båtsällskap. Han tillträdde för ett år sedan.

– Jag kände att det behövdes nytt blod i klubben. Det är en gammal stam, och det är bra eftersom de känner till det som hänt. Men vi behövde en föryngring. Vi vill ju vara kvar i området, säger Peter Alisch.

Just nu står båtsällskapet utan kontrakt med kommunen eftersom föreningen sa upp avtalet.

LÄS MER: Personalbrist hos Kustbevakningen – saknar pengar

– Det är en utmaning att diskutera fortsättningen med politikerna. Vi väntar på att de ska komma tillbaka med ett förslag beträffande hur ett nytt avtal skulle se ut, säger Peter Alisch.

Han fortsätter:

– Vill de inte ha kvar oss? Då är frågan var vi skulle ta vägen med våra 260 medlemmar. Med båtar, båtplatser, uppläggningsplatser och vinterförvaring. Men det finns ingen anledning för kommunen att köra bort oss. Det är unikt att ha en båtklubb mitt i staden. Här har alla Kungsbackabor tillträde.

Äventyrar sin båt

Roger Larsson från lokala partiet Kungsbackaborna har drivit frågan om muddring av Kungsbackaån i många år. Han har dessutom varit medlem i föreningen sedan slutet av 1970-talet.

LÄS MER: Åtalas för flera båtbedrägerier – pengarna gick till knarkskulder

– Klubben sköter sig föredömligt och gör ett fantastiskt jobb. Däremot är det bedrövligt att man inte har möjlighet att ta sig härifrån och tillbaka utan risken att äventyra sin båt. Ån krymper hela tiden, säger Roger Larsson.

Han var inte ensam politiker på plats. På festen fanns även kommunalråden Eva Borg (S), Lisa Andersson (M) och Fredrik Hansson (C).

LÄS MER: Sommartraditionen - fem timmar på Rolfsån i gummibåt

– Det råder politisk enighet, alla vill ha kvar båtsällskapet, säger trion.

Risk för ras på sidorna

Fredrik Hansson är mycket positiv till båtsällskapets fortsättning i Kollaområdet.

– Ån är en tillgång för alla. Det är fantastiskt att exempelvis kunna bo i Kolla, gå ner från lägenheten till hamnen och åka ut med sin båt, säger Fredrik Hansson.

Men för det krävs en djupare hamn och snaggade vasskanter, bland annat. Dock finns det en risk för ras på sidorna.

LÄS MER: Båtägaren: En riktigt dålig lördag

– Våra tjänstemän jobbar just nu med frågan. Geologin är dålig. Vi måste börja i rätt ände. Det ska göras förstärkningar längs hela sträckan. Därefter kan man börja muddra. Det är ingen liten apparat, men vi får en rapport senare i höst.

Kommunalrådet har seglat jorden runt

Lisa Andersson (M) är kommunstyrelsens ordförande. Liksom S-kollegan Eva Borg gör hon tummen upp för Kungsbacka båtsällskaps fortsättning.

– Det är ett trevligt och positivt att ha ett hamnområde där. Men det finns översvämningsrisk och skredrisk som måste utredas. Det ska se trevligt och välkomnande ut för allmänheten. Jag tycker det är självklart att de ska få fortsätta, men möjligen kommer det se lite annorlunda ut, säger Lisa Andersson.

Vad innebär båtlivet för dig?

– Just nu har jag ingen båt, men jag är uppväxt med båt och har seglat jorden runt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.