Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Hannell på Kungsbacka Ridklubb litar på att förslaget tar hänsyn till ridklubbarna. ”Vi har ju en speciell verksamhet som pågår hela tiden”, säger hon.  Bild: Mats H Ljungqvist
Anna Hannell på Kungsbacka Ridklubb litar på att förslaget tar hänsyn till ridklubbarna. ”Vi har ju en speciell verksamhet som pågår hela tiden”, säger hon. Bild: Mats H Ljungqvist

Politiker vill rensa upp föreningsbidragen – nytt förslag ska förenkla systemet

Politikerna förbereder ett förslag som ska förenkla stödet till idrotts- och föreningslivet. En storrensning i bidragsfloran ska ge ett enklare och mer rättvist system för föreningsbidragen. Klubbarna är försiktigt positiva.
– Vi litar på att kommunen tar hänsyn till ridsportens speciella situation, säger Anna Hannell på Kungsbacka Ridklubb.

Tidigare har den kommunala buketten bidrag varit både omfattande och svår att överskåda. Dessutom har den ofta krävt omfattande administration för klubbar och föreningar, som tvingats fylla i mängder av dokument och blanketter för att kvittera ut kommunstöden.

Ett förslag om att rensa upp och förenkla systemet har diskuterats i åratal. I veckan läggs det fram i skarpt läge för politikerna i nämnden för kultur och fritid.

LÄS MER: I skuggan av pandemin – jättesatsning på aktiviteter för unga

Grundtanken är att förenkla, berättar nämndens ordförande Kristina Karlsson (C).

– Förslaget bygger på att det ska bli enklare för föreningarna och att stödet ska bygga på hur många medlemmar man har. En förändring av systemet har varit på gång länge, nu har vi ett förslag som läggs fram på torsdag och sen ska ut på remiss till föreningslivet, säger hon.

Många olika bidrag

I dag får föreningarna allt från verksamhetsbidrag, lokalbidrag till särskilda aktivitetsstöd, utbildningsbidrag och riktade stöd för till exempel aktiviteter på skolloven.

– Vi har fått signaler från föreningslivet att de vill se ett enklare system. Det nya är att det allra mesta kommer att bakas in i verksamhetsbidragen, som man får utifrån hur många medlemmar man har, säger Karlsson.

LÄS MER: Hallbristen är ett faktum för föreningarna: ”Kommunen har inte hängt med”

En annan tanke med förändringen är att ”det tidigare funnits skevheter i systemet”, enligt Karlsson.

– Det handlar om jämställdhet, tjejer sysslar ju oftare med till exempel gymnastik eller ridsport, säger Karlsson.

Ridsporten kompenseras

Just ridsporten är en sådan verksamhet som i förslaget föreslås ”kompenseras på ett annat sätt, utanför detta system”.

– Vi vet att ridklubbarna har dyra lokalkostnader, och vi betalar redan idag för det. Vi kommer att bistå så att de går skadeslösa ur detta och har en möjlighet att gå runt. Ridklubbarna sysslar ju inte bara med ridning, de har ju också verksamheter i stallen där hästarna bor, säger Kristina Karlsson.

Johan Gometz är ordförande i Onsala BK, som är en av Hallands största ungdomsklubbar inom fotbollen. Han förklarar att de är försiktigt positiva till förändringen.

– Vi kan ju förstå problemet för kommunen, men många föreningar upplever nog att detta varken är sämre eller bättre så länge de inte får mindre pengar, säger han.

LÄS MER: Hård strid om coronabidrag till föreningar: ”Är orättvist”

Att förslaget nu kommer fram i skarpt läge är heller ingen överraskning.

– En förändring har ju varit på gång i minst fem år, det har varit något av en långbänk. Vi hoppas ju det kan bli enklare, idag fyller våra ledare i långa listor och mycket papper för att vi ska kunna kvittera ut föreningsbidragen, säger Johan Gometz.

Inte mindre pengar

Anna Hannell sitter i styrelsen för Kungsbacka Ridklubb. Hon litar på de signaler klubben fått underhand om det nya systemet.

– Vi ska i alla fall inte få mindre i bidrag än förr och vad jag förstår så ska ridsporten hållas lite vid sidan om. Vi har ju en speciell situation. Andra klubbar kan ju hyra hallar när de behöver, vi har en stor verksamhet som pågår hela tiden, hästarna kostar ju varje dag, säger hon.

Anna Hannell tycker att kommunens fokus på ridsporten förändrats till det bättre på senare år. Inte minst efter att en granskning av föreningsbidragen visat att den tjejdominerade hästsporten levde i skuggan av stora och mansdominerade lagsporter som till exempel hockey.

LÄS MER: Villkoret för att få bidrag – flytta in i tomma kommunlokaler

– Kommunen har verkligen steppat upp, och vi litar på att de tar hänsyn till att ridklubbarna verkar under lite speciella villkor. Men vi förstår att de vill förenkla systemet, det handlar om mycket pengar och det är många som ska vara med och dela på kakan, säger Anna Hannell.

Totalt delar kommunen varje år ut 17 miljoner i stöd till föreningslivet i Kungsbacka. Ett definitivt beslut om att förändra bidragssystemet tas tidigast i höst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.