Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra S-kommunalrådet Åke Eliasson slår fast att det är ”mycket ovanligt” att bara två partier yttrar sig i samrådet över kvarteret Ejdern och Alléskolan. ”De lurpassar – man vill inte det ska bli känt var de står i frågan om att bevara eller riva”, säger han. Bild: Mats H Ljungqvist
Förra S-kommunalrådet Åke Eliasson slår fast att det är ”mycket ovanligt” att bara två partier yttrar sig i samrådet över kvarteret Ejdern och Alléskolan. ”De lurpassar – man vill inte det ska bli känt var de står i frågan om att bevara eller riva”, säger han. Bild: Mats H Ljungqvist

Politiker hukar om Alléskolans framtid – ”De lurpassar för att skjuta frågan över valet”

Över hundra skrivelser kom in under samrådet för kvarteret Ejdern och Alléskolan. Men av de politiska partierna var det bara två som yttrade sig – övriga väljer att ligga lågt i den känsliga frågan om Alléskolans framtid.
– De kommer att skjuta på beslutet tills efter valet, spår förra S-kommunalrådet och Alléskolan-vännen Åke Eliasson.

Totalt planeras 250 nya bostäder i kvarteret Ejdern, och planprogrammet har skissats med två alternativ – med och utan Alléskolan. Samrådet, där invånarna får tycka till, avslutades i februari. Intresset har varit rekordstort – totalt har ett hundratal handlingar skickats in till stadshuset. De allra flesta fokuserar på bevarandet av Alléskolan, som man inte vill se skövlad för bostadsbyggande.

Men Kungsbackas politiska partier väljer att ligga lågt. Bara två – Socialdemokraterna och Centern, yttrar sig officiellt. Och Socialdemokraterna är de enda som sätter ner foten och vill bevara den gamla tegelbyggnaden.

”Vi förordar alternativet där Alléskolan moderniseras och integreras i det nya området”, skriver partiet, som kallar den röda tegelbyggnaden ”en värdefull årsring” från tidsepoken runt 40-talet.

Centerpartiet tar inte ställning, men skriver att om skolans ska bevaras krävs en ordentlig utredning och en tydlig plan för vad byggnaden ska användas till.

Men att övriga partier inte svarar i samrådet skapar frågetecken.

En av alla som slåss för att bevara Alléskolan är förra socialdemokratiska kommunalrådet Åke Eliasson. Han har sin uppfattning klar om den politiska tystnaden.

– De lurpassar. Det är min spontana reaktion på detta. Om de svarat så hade de varit tvungna att ta ställning. Man vill helt enkelt inte att det ska bli känt var man står i frågan om Alléskolans bevarande och det kan man hålla på med länge, till och med över valet, säger han.

Samtidigt är flera grupper aktiva för att stoppa alla rivningsplaner och både Hembygdsmuseet och olika teater- och kulturgrupper vill gärna ta över Alléskolan. Eliasson menar att det kan straffa sig politiskt att skjuta på ett avgörande.

– De politiska partierna tror säkert att man ska kunna skjuta upp detta till efter nästa val och att folk då ska ha glömt detta med Alléskolan. Men de här grupperna kommer inte bli mindre aktiva och jag begriper inte varför politiker nu passar i den här frågan, säger han.

Kungsbacka-Posten har gjort en rundfrågning om varför de duckar för att ta ställning i den känsliga frågan.

Moderaternas gruppledare Emanuel Forsell skriver i ett mejl att de ”studerar båda alternativen” men att de tänker ta ett beslut senare. ”När skarpa detaljplaner blir aktuella, sannolikt inom ett par års tid, kommer vi att yrka på det alternativ vi tycker tjänar Kungsbacka bäst”, skriver han.

Sverigedemokraterna vill bevara Alléskolan, om ”renoveringskostnaderna är rimliga”, enligt Carita Boulwén som förklarar att ”reparationskostnaderna måste ställas i relation till nyproduktion. Vid överstigande av det lär vi nog behöva ompröva vårt ställningstagande”.

Också Liberalerna väljer att ligga lågt. ”Vi är glada över att båda alternativen fortfarande finns med i underlaget. Vi behöver mer tid att landa ordentligt i denna frågan i hela vår liberala grupp”, svarar gruppledaren Elin Hysén.

Kristdemokraterna är det enda allianspartiet som vill se en rivning av Alléskolan, till förmån för fler bostäder. Den inställningen har inte ändrats, meddelar partiets starke man Niklas Mattsson.

Mats H Ljungqvist

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.